Linkovi

Mnoge zemlje i kompanije osećaju posledice ekonomske krize


Posledice svetske ekonomske krize pogodile su Kinu, kao i vodeću rudarsku kompanija na svetu. Kina, čija ekonomija je četvrta najveća na svetu, saopštila je da je njen izvoz opao za 2 odsto u novembru u odnosu na isti period prošle godine - po prvi put u poslednjih 7 godina. Istovremeno, najveća rudarska kompanija na svetu - Rio Tinto, sa sedištem u Britaniji, saopštila je da ukida 14 hiljada radnih mesta širom sveta, što je gotovo 13 odsto njene radne snage, dok se prilike ne poboljšaju.

Direktor za ekonomska pitanja u Evropskoj komisiji, Mario Buti, izjavio je da će - bar u Evropi za ekonomski oporavak biti potrebno više vremena. Prema njegovima rečima, u zemljama koje koriste zajedničku valutu evro - oporavak bi mogao da nastupi tek 2010. Godine.

Svetska banka je, medjutim, saopštila osnovala novi program, sa budžetom od 2 milijarde dolara, koji će pomoći nekim od najsiromašnijih zemalja na svetu da dobiju beskamatne zajmove i druge vidove pomoći. Svetska banka je takodje saopštila da će ekonomije istočne Azije imati manju stopu rasta u 2009. delom zbog smanjenih investicija i pada potražnje u razvijenim zemljama.

Ruska vlada takodje je usvojila mere za suprotstvljanje svetskoj ekonomskoj krizi. Premijer Vladimir Putin saopštio je da će osnovati specijalnu antikriznu komisiju koja će koordinisati pristup Rusije globalnoj finansijskoj krizi. Ruska ekonomija trpi posledice zbog pada cena nafte, nepoverenja investitora i rasprostranjenih gubitaka radnih mesta.

XS
SM
MD
LG