Linkovi

Novi američki ambasador u UN zagovornik vojne akcije u Darfuru


Novoizabrani američki predsednik Barak Obama imenovao je Suzan Rajs, jednog od svojih najbližih saradnika tokom izborne kampanje, za američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama. Rajsova je služila u administraciji bivšeg predsednika Bila Klintona kao pomoćnik državnog sekretara za Afriku i odlučan je zagovornik vojne akcije za sprečavanje genocida u Darfuru.

Suzan Rajs je pre deset godina bila je jedna od najmlađih funkcionera u administraciji bivšeg predsednika Bila Klintona, kada je bila postavljena na položaj pomoćnika državnog sekretara za Afriku. Tada 32-godišnja Rajsova bila je zadužena za praćenje više od 40 zemalja. U vreme terorističkog napada na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji, bila je duboko angažovana u izradi vladinog odgovora na te događaje. Pobedu baraka Obame na predsedničkim izborima, Rajsova je opisala kao poruku svetu da je Amerika kročila na "put promene" u traženju rešenja za izazove u svetu.

"Da bi se izbegli konflikti i promovisao mir, suzbio terorizam i sprečilo širenje nuklearnog oružja, odgovorilo na globalno zagrevanje, okončao genocid, uklonili siromaštvo i bolesti", istakla je prilikom svog imenovanja za ambasadora pri UN.

Suzan Rajs rođena je 1964. godine. Kao Rouds stipendista diplomirala je na Oksfordu i stekla diplomu na Stenfordu. Po odlasku sa dužnosti u Stejt departmentu, govorila je o užasima genocida u Ruandi, koje je videla 1994. Zarekla se da će učiniti sve što može da spreči buduća masovna ubistva. Nedavno je pozvala Kongres da odobri vojnu intervenciju radi okončanja krvoprolića u pokrajini Darfur u Sudanu, gde je prema procenama svetske organizacije do sada ubijeno do 300 hiljada ljudi. U svojstvu visokog naučnog saradnika Instituta Brukings u Vašingtonu, Suzan Rajs je prošle godine pred Senatom svedočila o situaciji u Darfuru.

"Želim jasno da predočim da nisam došla do zaključka o upotrebi vojne sile, pa čak ni ograničenih vojnih udara - brzo, niti nepromišljeno. Kao i vi senatore Bajden, ne volim ubijanje ljudi, ali smatram da dođe trenutak kada se mora reći - dosta", poručila je tom prilikom Suzan Rajs.

Mnogi zagovornici intervencije pokreću pitanje isporuka kineskog oružja Sudanu. Prinston Lajman, saradnik Saveta za spoljnopolitička pitanja i bivši američki ambasador u Južnoafričkoj Republici, kaže da bi Suzan Rajs mogla da apeluje na Kinu, koja želi međunarodnu kredibilnost.

"Mogla bi da kaže, 'Ako želite da budete svetski faktor, moramo da sarađujemo na uspostavljanju mira u Darfuru'. Mogli bismo da pokušamo da nagovorimo Kinu i Rusiju da smanje svoje vojne isporuke, da ih uslove na nekih način - to bi označilo veliki korak napred", kaže Lajman.

On dodaje da je vrlo bitno to što je predsednik Obama odlučio da podigne ambasadorski položaj Suzan Rajs na nivo člana kabineta.

"To nije sučaj sa našim ambasadorima pri NATO-u ili u Ženevi. Time se šalje jaka poruka i znatno učvršćuje njen uticaj i ugled u Njujorku".

Kao američka ambasadorka pri UN-u, Rajsova će biti suočena sa napetostima koje još vladaju zbog vojne intervencije Bušove administracije u Iraku 2003, i pritiska za reformu svetske organizacije. Bret Šefer, saradnik konzervativne Fondacije "Heritidž" kaže:

"Nekad je potrebno priznati da se zemlje u svemu uvek ne slažu. To je pošten i konstruktivan pristup pitanjima spoljne politike".

Diplomatski krugovi smatraju da protivljenje ratu i tesne veze sa Obaminom administracijom idu u prilog Suzan Rajs. Analitičar Šefer kaže da Rajsovu često opisuju kao osobu jakih uverenja koja ne bira reči kada govori. Međutim, u diplomatskom svetu to često može da bude pozitivan atribut.

"Agresivna ličnost, koja je spremna da snažno brani američku poziciju pred Ujedinjenim nacijama, neophodna je i od ključne je važnosti", naglašava Šefer.

Mnogi takođe hvale Rajsovu kao vrednu i savesnu osobu sa solidnim diplomatskim znanjem. Pre nego što bude postavljena na novi položaj, 44-godišnja Rajsova će svedočiti pred Senatom, koji treba da odobri njeno imenovanje za drugog najmlađeg ambasadora Sedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG