Linkovi

Časovi šaha sve popularniji u američkim školama


Istraživanja širom svijeta pokazala su da je igranje šaha korisno, naročito za mlađu djecu. Sve veći broj nastavnika u Sjedinjenim Državama zato pokušava da šah što više približi učenicima.

Frenki Rot
je nekada bio problematično dijete. Direktor njegove škole u saveznoj državi Merlined, Džordžija Klark, prisjeća se prvog susreta sa Frenkijem.

"Moj prvi utisak bio je da moramo nešto da uradimo za Frenkija, jer neće uspjeti da se izvuče. Pohađao je treći razred i imao problema u komunikaciji sa odraslim osobama”, priča Džordžija Klark.

Džordžija Klark odlučila je da Frenkija upiše u šahovski program nakon nastave. Primjetila je dramatičnu promjenu nakon samo nekoliko mjeseci.

Kada je konačno shvatio da može da bude uspješan u šahovskom klubu, jednostavno je počeo da napreduje. Primijetila sam da se u poslednje dvije godine mnogo promijenio”, kaže Klarkova.

Oko 30 zemalja, među kojima i Rusija, toliko cijeni šah da su odlučile da ga uvrste u nastavni program. Dva najpoznatija šahovska velemajstora, Gari Kasparov i Anatolij Karpov su Rusi. Sjedinjene Države su pak značajno zaostajale. Sve veći broj američkih škola sada međutim nudi časove šaha, u okviru van nastavnih programa.,

Džim Fajt, osnivač i trener šahovskog kluba u osnovnoj školi North East, kaže da su stručnjaci saglasni u pogledu pozitivnog uticaja šaha na intelekt, čak I dvije godine starog djeteta.

"Oni kažu da šah nesumnjivo pomaže intelektualni razvoj djece. Pomaže im u rješavanju zadataka iz matematike ili pri čitanju.Cijela ideja je da imate nekoliko figura I malu tablu I skrovište I onda bivate uključeni u izvanrednu aktivnost”, objašnjava Džim Fajt.

Nekoliko igrača u osnovnoj školi North East međutim izgleda da voli šah više zbog toga što im pojačava samopouzdanje nego što pozitivno utiče na njihove intelektualne sposobnosti.

Učenici u Merilendu takođe mogu da igraju na turnirima i zarađuju poene kako bi ostvarili veće ciljeve, poput dvije pune stipendija za Merilendski univerzitet u okrugu Baltimor, koje se dodjeljuju igračima sa najviše poena.

"Kažem ovoj djeci da im je mnogo lakše da idu na koledž zahvaljujući šahovskoj stipendiji, nego fudbalskoj. Zato što se djeca koja igraju fudbal stalno sudaraju, dok u šahu samo treba da sjedite i pokrećete nekoliko figura"
, ističe Fajt.

Šinsaku Uesugi, učenik srednje škole u predgrađu Vašingtona, dobio je jednu od šahovskih stipendija kada je imao 13 godina.ON ističe da bi djeca trebalo da igraju šah, bez obzira na to da li će dobiti stipendiju. Šah je pomogao Frenkiju Rotu da izgradi samopouzdanje. Njegovi nastavnici kažu da je nekada mucao, ali da je nedavno prestao.

"Mislim da mi je pomogao tako što me je naučio kako da budem strpljiv i planiram stvari. Jednostavno uživam u igranju, ali kada pobijedim, takođe se osjećam se stvarno dobro”, kaže Frenki Rot.


XS
SM
MD
LG