Linkovi

Holandija i dalje blokira integracijski proces Srbije


Evropski ministri danas su još jednom pozvali političare u BiH da, umjesto retorike i jednostranih djela, počnu da rade u korist budućnosti zemlje, provodeći reforme koje će zemlju da približe EU. Kada je riječ o Srbiji, nije dato zeleno svjetlo za odmrzavanje Privremenog trgovinskog sporazuma. Ključni razlog - Ratko Mladić još uvijek nije u haškom pritvoru.

Sastajući se zadnjii put u ovoj godini i posljednji put pod predsjedavanjem Francuske, ministri vanjskih poslova EU danas su, još jednom, uputili jasne poruke put BiH - nakon što je potpisom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, BiH došla do ključne prekretnice u odnosima Brisela i Sarajeva, umjesto širokog napretka u reformama, koje zemlju vode stabilnosti, prosperitetu i članstvu u EU, političke prilike u BiH daju ozbiljnog razloga za zabrinutost.

Jednostrana djela, retorika i zastoj u reformama ključne su odrednice sadašnjosti BiH. Zbog toga ministri pozivaju da se što prije postigne konsenzus oko prioriteta, te da se prione poslu na reformama koje će značiti krupne korake prema modernoj, samoodrživoj zemlji - neophodne su, tako, refome koje će osnažiti vladavinu prava, državne institucije, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Evropski ministri daju punu podršku visokom predstavaniku, Miroslavu Lajčaku, kao i nedavnom dogovoru trojice političkih lidera, smatrajući to dobrom osnovom oko koje treba da se okupe sve političke snage u zemlji:

"Bosna i Hercegovina ima jasne i opipljive evropske perspektive. Jednom kada bude sposobna da utvrdi i primjeni ključne reforme, tada će moći da preduzme naredne korake prema evropskim integracijama. Međutim, važno je da postoji širok politički konsenzus oko ciljeva i budućnosti zemlje u okviru EU",poručio je komesar EU za proširenje Oli Ren.

Kada je riječ o Srbiji, i danas je ponovljeno kako je njena budućnost u EU, međutim, preostala teškoća na putu odmrzavanja Privremenog sporazuma ostaje, za sada, i neprelazna - Ratko Mladić. Zbog toga, i pored činjenice da je većina evropskih članica, kao i Vijeće ministara , te Evropska komisija za primjenu sporazuma, stav Holandije ostaje jasan - punu saradnju sa Hagom, a samim tim i deblokadu integracijskog procesa Srbije, donijeće samo hapšenje i transfer u Hag preostalih haških bjegunaca... Inače, danas je odato priznanje Beogradu za učešće u, kako je rekao predsjedavajući EU, šef francuske diplomatije, Bernar Kušner, "naporima na smirivanju svakodnevnog života ljudi na Kosovu".

Konačno, Prištini je poručeno da preostaje još dosta posla na vladavini prava i zaštiti manjina, što je svojevrsni uvod u evropsku civinu misiju, EULEX, gdje će od 9. decembra evropski policajci, sudije i istražitelji, uz pomoć 80-tak policajaca i sudija iz Sjedinjenih država nastojati da osnaže vladavinu prava na Kosovu ...

XS
SM
MD
LG