Linkovi

HRV: EU da suspenduje razgovore sa Srbijom, dok Mladić ne bude u Hagu


Praham-Prit Sing, analitičarka u organizaciji za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč, sa sedištem u Njujorku, komentariše za Glas Amerike saopštenje objavljeno u petak, u kojem HRV apeluje na Evropsku Uniju da suspenduje dalje razgovore o približavanju Srbije evropskom bloku dok haški optuženik Ratko Mladić ne bude predat tribunalu.

U ponedeljak počinje dvodnevni sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske Unije na kojem će biti razmotreno dalje proširenje evropskog bloka i izveštaj o napredovanju na tom putu postojećih i potencijalnih kandidata za prijem, uključujući Srbiju. Međutim, Hjuman rajts voč izdao je saopštenje u kojem apeluje na Brisel da suspenduje dalje pregovore sa Beogradom sve dok haški optuženik Ratko Mladić ne bude priveden pred lice pravde. Analitičarka Praham-Prit Sing kaže da je veoma važno da Evropska Unija prima u članstvo samo one zemlje koje primenjuju njene standarde pravde i zaštite ljudskih prava.

Uoči tog sastanka želeli smo da apelujemo na ministre inostranih poslova da izdaju čvrsto saopštenje da se ništa nije promenilo. Neophodna je puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom za ratne zločine pre nego što mogu da se preduzmu naredni koraci za prijem Srbije u EU."

Naša sagovornica kaže da je pojačana saradnja Beograda sa Hagom u protekloj godini dokaz da Evropska Unija može da utiče na ponašanje zemalja koje žele da se priključe evropskom klubu.

„Ove godine srpske vlasti su uhapsile i predale tribunalu bivšeg šefa policije Republike Srpske Stojana Župljanina i bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji se smatra glavnim arhitektom masakra u Srebrenici gde je skoro osam hiljada ljudi ubijeno samo zato što su bili muslimani. I mada naša organizacija smatra ta hapšenja veoma važnim, mi još uvek ne možemo reći da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom."

Po rečima Singove, Evropska Unija kao i njena organizacija smatraju da se Mladić ne samo krije u Srbiji, nego i uživa zaštitu elemenata snaga srpskih službi bezbednosti. Međutim, Praham-Prit Sing priznaje da je su nakon dolaska na vlast Borisa Tadića povećani izgledi za predaju Mladića međunarodnom tribunalu.

Takođe je došlo do fragmentacije nacionalističkih stranaka što je umanjilo njihov uticaj na javnost. Mislim da su se okolnosti definitivno promenile. Takođe smatram da u Srbiji počinje da preovladjuje saznanje da treba krenuti dalje i raskrstiti sa prošlošću," zaključuje analitičarka Hjuman Rajts Voča Praham-Prit Sing.

XS
SM
MD
LG