Linkovi

Pavlović: Vojni odnosi SAD i Srbije - bolji od političkhi i ostalih odnosa


“Vojni odnosi SAD i Srbije su bolji nego politički i ostali odnosi izmedju dve zemlje” kaže u razgovoru sza Glas Amerike vašingtonski dopisnik beogradskih “Večernjih novosti”, Slobodan Pavlović. Pavlović se najpre osvrnuo na izbor tima za nacionalnu bezbednost budućeg predsednika Baraka Obame.

Pavlović: Sudeći po onome što znamo o Baraku Obami i imajući u vidu njegov program i moto “promene”, može se očekivati da će se njegova administracija pre svega zasnivati na timskom radu, što znači da će državni sekretar imati važnu reč, kada govorimo o medjunarodnim odnosima SAD, ali da će to biti stvar dogovora unutar kabineta , kako ga zovu sportskim rečnikom “tima snova”, koji je formirao Barak Obama. Tu se, naravno, može očekivati dosta široka lepeza mišljenja, ako već dodje do toga da se pojedinačno nešto stavi na dnevni red u odnosima sa Beogradom. Poznato je da postoje problemi vezani za nezavisnost Kosova i poznato je da i jedna i druga strana oko toga imaju vrlo utvrdjene i čvrste stavove i tu, rekao bih, ne treba očekivati velike promene, već možda adaptaciju na tu realnu situaciju i sa jedne i sa druge strane. To pre svega važi za Beograd, koji je, ja mislim, ohrabren razvojem situacije u poslednje vreme oko razmeštanja Euleksa, odnosno oko prihvatanja plana od šest tačaka iza koga je stao Beograd.

Glas Amerike: Da li bi nova administracija Baraka Obame mogla da postane otvorenija prema Srbiji, politički i ekonomski?

Pavlović: Ovo drugo ima mnogo veći manevarski prostor, odnosno mogućnost, a što se političkih odnosa tiče, to je, nažalost, uglavnom vezano za dalji razvoj situacije oko Kosova, odnosno vrlo čvrst stav koji oko toga drži Beograd. Na ekonomskom planu, mislim da ima manevrskog prostora, a ima prostora i u drugim oblastima. Recimo, videli smo nedavno da je u Vašingtonu boravila delegacija Vojske Srbije i videli smo koliko su ti odnosi razvijeni na nivou Pentagona i Vojske Srbije, odnosno koliko se potvrdjuje u praksi ono što se odavno već govori i primećuje da su vojni odnosi izmedju SAD i Srbije bolji nego sveokuponi politički i ostali odnosi izmedju te dve zemlje. Znači tu ima mogućnosti za proširenje saradnje, a da li će do toga doći - to je vezano pre svega za političke odnose, a oni su više-manje blokirani i tu moramo biti realni dok ovakva konfrontacija stavova postoji oko Kosova.

Glas Amerike: Šta bi Beograd mogao da učini u cilju unapredjenja svoje pozicije u Vašingtonu?

Pavlović: Tu se vraćamo na staru temu, temu koliko je Srbija prisutna na pravi način u Vašingtonu, odnosno koliko je klasično lobiranje za koje mi znamo od ranije, koje nije bez uticaja, danas možda prevazidjeno. Obama je ovih dana kada je konsultovao ljude sa strane oko formiranja svog tima govorio o tome da su imena njegove nove administracije možda poznata, ali ovo je 21-vek, dolazak nove politike, nove realanosti, a to važi i za lobiranje i prezentaciju. Naravno, sigurno je važno ovde imati zastupnike koji će to organizovano raditi, profesionalno sprovoditi ono što se smatra da su nacionalni interesi Srbije kada je Amerika u pitanju. Tu su potrebne dve stvari: Prvo - kontinuirani rad sa pravim ljudima, ali pre toga i pravo formulisanje i utvrdjivanje šta je nacionalni interes Srbije u ovom trenutku u ovoj velikoj zemlji. Dok se to ne bude rešilo u Beogradu, teško će biti i zastupati te intrese u Sjeidnjenim Državama.

XS
SM
MD
LG