Linkovi

SAD: Stopa nezaposlenosti u novembru - 6,7 odsto


Danas su objavljene nove nepovoljne vesti o rekordnom porastu nezaposlenosti i broju hipotekarnih bankrotstava dok američka ekonomija tone u sve dublju recesiju.Prema izveštaju sekretarijata za rad američka ekonomija je u novembru izgubila 533 hiljade radnih mesta, što je najveći jednomesečni gubitak u protekle 34 godine, dok je stopa nezaposlenosti porasla na 6,7 odsto.

Predsednik Džordž Buš je rekao novinarima da je veoma zabrinut poplavom radnika koji su nedavno ostali bez posla, kao i mogućnosšću da neke američke autokompanije neće preživeti sadašnju krizu. Buš je rekao da njegova administracija preduzima korake da reši probleme produženjem naknade za nezaposlene, olakšavanjem pristupa kreditima i sprečavanjem hipotekarnih bankrotstava.

"Biće potrebno neko vreme da sve te akcije daju rezultate, ali sam uveren da će koraci koje preduzimamo dovesti do rešenja za probleme u našoj ekonomiji i povratiti nam snagu," istakao je Buš.


Novoizabrani predsednik Barak Obama izjavio da gubitak svakog radnog mesta predstavlja i “ličnu krizu” za jednu američku porodicu. Obama je dodao da je vreme da se "hitno i odlučno" odgovori na ekonomsku situaciju, ali da će, takodje, biti potrebno izvesno vreme, da bi se problemi rešili.

U medjuvremenu, Udruženje hipotekartnih banaka saopštilo je da je krajem septembra deset odsto kućevlasnika u SAD zaostajalo u otplatama svojih hipoteka ili je već ušlo u hipotekarno bankrotstvo. To je najgori pokazatelj te vrste otkako je udruženje počelo da objavljuje podatke o hipotekarnim bankrotsvima pre tri decenije.

Čelnici tri američke autokompanije su u petak nastavili da svedoče u Predstavničkom domu Kongresa, u okviru svog apela za vladinu pomoć od 34 milijarde dolara. Direktori Dženeral Motorsa, Forda i Krajslera su tokom jučerašnjeg pretresa u Senatu upozorili da bi milioni ljudi mogli da ostanu bez posla ukoliko njihove kompanije bankrotiraju. Oni su obećali da će preusmeriti svoje kompanije na proizvodnju ekonomičnijih hibridnih i električnih vozila. Takodje su obećali da će povesti pregovore kako bi izmenili ugovore sa radnicima, kreditorima i snabdevačima kako bi smanjili troškove i ispunili uslove vladinog nadzora. Kongres bi mogao da glasa o zahtevu autoindustrije sledeće nedelje.

XS
SM
MD
LG