Linkovi

Američke autokompanije ponovo traže pomoć od Kongresa


Čelnici američke automobilske industrije pripremaju se da, tokom dvodnevnih pretresa u četvrtak i petak, ponovo zatraže od Kongresa vladine zajmove kako bi njihove kompanije izbegle bankrotstvo.

Direktori Forda, Krajslera i Dženeral Motorsa tražiće ukupno 34 milijarde dolara vladinih zajmova kako bi bili u stanju da plate dugove i reorganizuju svoje kompanije. Krajsler i Dženeral Motors pri tom upozoravaju da možda neće moći da prežive do kraja januara bez vladine pomoći. Novoizabrani predsednik Barak Obama podržao je plan pomoći američkoj autoindustriji, ali je u sredu istakao da kompanije prvo moraju da predstave prihvatljive dugoročne poslovne planove. Istovremeno, predstavnici sindikata automobilskih radnika izjavili su da se spremni da unesu promene u ugovore sa autokompanijama kako bi pomogli u spasavanju autoindustrije.

Za to vreme, prema izveštajima dve istraživačke firme američki poslodavci zatvorili su 250 hiljada radnih mesta u novembru, što bi bio najveći gubitak radnih mesta od 2001. godine. Pad zaposlenosti podudara se sa smanjenjem poslovne aktivnosti u uslužnom sektoru koji uključuje banke, hotele, restorane i aviokompanije. Prema izveštaju Instituta za menadžment ponude, indeks poslovnih aktivnosti u tom sektoru pao je na najniži nivo od 1997. godine.

XS
SM
MD
LG