Linkovi

Kondoliza Rajs apeluje na Pakistan da sarađuje u istrazi napada u Mumbaju


Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je da Pakistan snosi “posebnu odgovornost” u pružanju pomoći u istrazi prošlonedeljnih terorističkih napada u Mumbaju.

Rajs je rekla da odgovorne države moraju da saradjuju u toj istrazi, ali je pri tom apelovala na vladu u Islamabadu da deluje bez odlaganja i odlučno. Ona je takodje istakla da su Sjedinjene Države posebno zainteresovane za ovu istragu pošto su američki državljani medju 170 žrtava napada. Indijski ministar spoljnih poslova Pranab Muherdži je na zajedničkoj konferenciji sa sekretarkom Rajs u Nju Delhiju rekao da nema sumnje da su napadači došli iz Pakistana i pri tom naglasio da će njegova zemlja koristiti sva sredstva kojima raspolaže da bi zaštitila svoje stanovništvo i teritoriju.

Pakistanska vlada, medjutim, tvrdi da nijedna državna agencija nije umešana u napade u Mumbaju. Istovremeno, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, sastao se u Islamabadu sa zvaničnicima pakistanske vlade i vojske. Malen je zatražio od svojih sagovornika da agresivno ispitaju sve veze izmedju napadača i grupa baziranih u Pakistannu i zahvalio im na spremnosti da pomognu u istrazi. Državna sekretarka Rajs doputovaće u Pakistan u četvrtak.

Indijski zvaničnici su inače optužili ekstremističku grupu Laškar-e-Taiba, baziranu u Pakistanu, za povezanost sa prošlonedeljnim napadima. Direktor američkih obaveštajnih agencija Majk Mekonel takodje je sugerisao da je ta grupa umešana u napade.

XS
SM
MD
LG