Linkovi

NATO pozvao Beograd i Prištinu da sarađuju sa Euleksom


Ministri vanjskih poslova NATO su pozvali su političare u Bosni i Hercegovini da prekinu sa gradnjom loše političke klime u zemlji, prestanu sa retorikom i akcijama
koje urušavaju državu, te preuzmu više odgovornosti za njenu budućnost.


Ministri su, nakon dvodnevnog skupa, poručili političkim liderima u Bosni i Hercegovini da su zabrinuti činjenicom da su reforme u toj zemlji stale, a da, umjesto njih, napreduje "neodgovorna politička retorika", kao i akcije koje slabe državu. Dovođenje u pitanje njene sadašnje konstrukcije, uključujući odvajanje entiteta od države, ima vrlo snažne implikacije, upozorava se u ministarskom saopštenju.

Političari u zemlji se pozivaju da prionu poslu i u djelo provedu promjene koje su na tragu uvjeta kakve je postavilo Vijeće za implementaciju mira kako bi se sa uspjehom zaključila misija Visokog predstavnika. Što se tiče vojnih saveznika, oni obećavaju da će pažljivo posmatrati razvoj političkih prilika, a cjelokuno međunarodno prisustvo u zemlji, vojno, policijsko i političko, treba da pri budućem planiranju ima na umu političku ali i sigurnosnu situaciju.

Kada je riječ o Kosovu, obećava se nastavak snažnog KFOR prisustva, sve u okviru misije određene rezolucijom 1244, što za cilj ima izgradnju stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova.

Ministri su danas pozvali i Beograd i Prištinu da tijesno saradjuju sa međunarodnom zajednicom tokom perioda raspoređivanja EULEX-a i tranzicije misija na Kosovu, uvjereni da će sve uključene strane učiniti sve kako bi se izbjegli sigurnosni izazovi, nemiri i nasilje.

"Pozicija NATO je jasna; želimo da vidimo evropsku misiju EULEX raspoređenu na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući i sjever, i vojni saveznici su pozdravili najavu Evropske unije da će se to desiti uskoro. Visoki predstavnik EU, Havijer Solana je danas sa nama razgovorao o Kosovu i sretni smo da će EULEX uskoro biti operativan", kazao je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Inače, na dnevnom redu ministarskog skupa je bilo i približavanje Gruzije i Ukrajine vojnom savezu. Proces koji za obje zemlje ide presporo, ni danas nije dobio nove impulse. Umjesto očekivanog Akcionog plana za članstvo, programa koji svaka od kandidatskih država prođe prije nego što se razmotri njena kandidatura, Ukrajina i Gruzija su dobile poruke kako su
neophodne nove i dublje reforme, bez davanja vremenske odrednice.

Za razliku od njih, ministri su bez dvoumljena rekli kako očekuju da će naredni samit NATO, planiran za 2009. godinu, biti prilika da se Albanija i Hrvatska pridruže članstvu Alijanse. Što se tiče Makedonije, i njoj su vrata NATO otvorena, čim i ako sa Grčkom riješi pitanje imena države.


XS
SM
MD
LG