Linkovi

Gejts ostaje na položaju sekretara za odbranu još najmanje godinu


Sekretar za odbranu Robert Gejts pristao je da obavlja tu dužnost I nakon što novoizabrani predsjednik Barak Obama preuzme položaj u januaru.

Gejts je već imao istaknutu karijeru, služeći u administraciji tri bivša predsjednika, kada ga je predsjednik Buš imenovao za sekretara za odbranu.

"Bob Gejts će biti dobar sekretar za odbranu"-kazao je predsjednik Džordž Buš 5. decembra 2006.

Bivši direktor CIA-e i bliski prijatelj porodice Buš nevoljno je napustio mjesto predsjednika teksaškog univerziteta A&M da bi preuzeo najznačajniji položaj u Pentagonu..

"On će uraditi odličan posao za nas. Bob, još jednom ti se zahvaljujem što si pristao da obavljaš ovaj položaj",istakao je Buš

Gejts je doprinio naporima Sjedinjenih Država da 1980-tih istjeraju Sovjete iz Avganistana,dok je tokom Zalivskog rata 1991 godine, kada su Iračani potisnuti iz Kuvajta, obavljao dužnost zamjenika savjetnika za nacionalnu odbranu. Analitičari ističu je Gejts, zbog umjerenih republikanskih stavova I dobrog poznavanja prilika na Bliskom istoku, bio prirodan izbor za nasljednika bivšeg sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda.

"Više nego ikada vjerujem da je moguće imati bezbjedan, stabilan I demokratski Irak",naglasio je Robert Gejts.

Novoizabrani predsjednik je odlukom da zadrži Gejtsa ispunio obećanje da će u svom kabinetu imati najmanje jednog Republikanca. Takođe je obezbijedio osjećaj kontinuiteta u periodu kada su Sjedinjene Države još angažovane u ratovima u Iraku I Avganistanu.

"Ovo je prva predaja predsjedničkog položaja u ratnom periodu u posljednjih 40 godina, tako da je obezbjeđivanje kontinuiteta vlade za vrijeme rata ogroman izazov", smatra novinar Aleks Barns.

Dobro obaviješteni zvaničnici saopštili su medijima da će Gejts ostati na položaju sekretara za odbranu najmanje godinu.




XS
SM
MD
LG