Linkovi

Obama imenovao Hilari Klinton za novog državnog sekretara SAD


Novoizabrani američki predsednik Barak Obama objavio je imena najvažnijih članova svog tima za nacionalnu bezbednost. Obama je za novog državnog sekretara nominovao Hilari Klinton, svoju bivšu suparnicu u borbi za demokratsku predsedničku nominaciju. On je takodje odlučio da zadrži Roberta Gejtsa na položaju sekretara za odbranu.

Obama je saopštio da je bivši komandant NATO-a, general Džejms Džons imenovan za savetnika za nacionalnu bezbednost. Novi sekretar za pravosudje biće Erik Holder, nekadašnji zvaničnik tog sekretarijata, dok je guvernerka Arizone Dženet Napolitano nominovana za sekretara za unutrašnju bezbednost. Obamina savetnica za spoljnu politiku Suzan Rajs predložena je za novog američkog ambasadora u UN.

U ovom nesigurnom svetu, došlo je vreme za novi početak, novu zoru ameirčkog liderstva kako bi se prevazišli izazovi 21 veka i iskoristile mogućnosti koje ti izazovi sadrže. Ojačaćemo svoj kapacitet da porazimo neprijatelje i podržimo prijatelje. Obnovićemo stare saveze I stvoriti nova, trajna partnerstva”, poručio je Obama.

On je prvo predstavio senatorku Klinton kao svog kandidata za državnog sekretara.

Hilari Klinton znam kao prijatelja, koleginicu, savetnika i teškog protivnika u kampanji. Ona poseduje izuzetnu inteligenciju i radnu etiku. Ponosan sam što će biti naš novi državni sekretar. On je Amerikanka izuzetnog ugleda, koja će imati moje potpuno poverenje, koja poznaje mnoge svetske lidere i izaziva poštovanje u svim prestonicama, i jasno će moći da unapredi naše interese širom sveta”, naveo je Obama.

Senatorka Hilari Klinton obećala je da će se u potpunosti posvetiti svom novom poslu, zahvaljujući novoizabranom predsedniku na poverenju koje joj je ukazao u ključnom trenutku za svet.

Amerika ne može da rešava postojeće krize bez sveta, a svet ne može da ih rešava bez Amerike. Izborom Baraka Obame za novog predsednika američki narod nije zatražio sam novi smer kod kuće, već i nove napore da se obnovi američki ugled u svetu kao snage pozitivne promene”, istakla je senatorka Klinton.

Imenovanjem Roberta Gejtsa za sekretara za odbranu, dok Amerika vodi dva rata, Obama je ispunio obećanje da će u njegovom kabinetu biti i Republikanaca. Novoizabrani predsednik je takodje ponovio još jedno obećanje iz svoje kampanje.

Kao što sam govorio u toku kampanje, sekretaru Gejtsu i našoj vojsci daću novu misiju čim stupim na dužnost – da odgovorno okončaju rat u Iraku i uspešno predaju kontrolu nad zemljom Iračanima", izjavio je Obama.

Robert Gejts je podsetio da Amerika trenutno vodi dva rata i suočava se sa ozbiljnim izazovima kod kuće i u inostranstvu, pa tako “mora da izvrši svoju dužnost, baš kao što je obavljaju muškarci i žene u uniformi”

XS
SM
MD
LG