Linkovi

Indija zvanično optužila pakistanske elemente za napade u Mumbaju


Indijsko ministarstvo inostranih poslova zvanično je optužilo određene pakistanske elemente da su izveli terorističke napade u Mumbaju, naglašavajući da je visoki predstavnik Pakistana pozvan u Nju Delhi.

Predstavnici ministarstva naveli su da su zatražili od Islamabada da preduzme odlučnu akciju protiv odgovornih za napade na indijsku finansijsku prestonicu. Pakistan je više puta negirao postojanje bilo kakve veze između pakistanskih državnih agencija i terorističkih akcija u Mumbaju i obećao da će sarađivati tokom sprovođenja istrage.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je uoči posete Indiji pozvala pakistanske vlasti na apsolutnu saradnju, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi sa obe zemlje na kažnjavanju počinilaca. Portparol Bele kuće Dejna Perino je međutim na konferenciji za novinare izjavila da Vašington još nije video dokaze o povezanosti pakistanske vlade sa napadima. Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani pozvao je političke lidere da na sutrašnjem sastanku utvrde takozvani nacionalni konsenzus u vezi sa Indijom, u svetlu pojačanih tenzija između dva suseda. Stanovnici Mumbaja u međuvremenu pokušavaju da se vrate svakodnevnim aktivnostima, dva dana po okončanju terorističkih napada, koji su znatno uticali i na političke prilike u zemlji. Vodechi ministar indijske države Maharaštra, u kojoj se nalazi finansijska prestonica, saopštio je da je spreman da podnese ostavku i dodao da čeka konačnu odluku lidera vladajuće Kongresne stranke. Njegov zamenik, već je napustio taj položaj. Podsećamo, juče je ostavku podneo indijski ministar unutrašnjih poslova Šivradž Patil, koga je zamenio ministar finansija. U trodnevnim napadima na 10 lokacija u Mumbaju poginulo je oko 175 osoba, među kojima i najmanje 18 stranaca.


XS
SM
MD
LG