Linkovi

Nelson: Obama će se zalagati za multilateralne diplomatske akcije


Danijel Nelson, predsednik konsultantske firme „Globalni koncepti i komunikacije“ smatra da je novoizabrani predsednik Sjedinjenih Državfa Barak Obama kosmopolita koji svet vidi drugačije od mnogih svojih prethodnika.

„Administracija predsednika Obame deli stanovište evropskih zemalja da je svet složeniji i međusobno povezaniji više nego ikada do sada. Taj vid kosmopolitskog pristupa se već može nazreti u njegovim imenovanjima - Hilari Klinton, koja će voditi Stejt department i bivši Vrhovni saveznički komandant NATO-snaga za Evropu, general Džems Džouns, koji će biti na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost. I Klinton i Džouns su ličnosti sa ogromnim međunarodnim iskustvom. Mislim da će američka politika u narednom periodu biti naglašeno kosmopolitska i globalistička takođe zbog ličnog uverenja Baraka Obame da je nalaženje trajnih rešenja za goruće probleme u svetu jedino moguće putem multilateralnih diplomatskih akcija.“

Jedno od prvih pitanja koje će nova američka administracija razmatrati sa svojim transatlantskim partnerima je budućnost NATO-a, kaže Nelson.

„Očigledno je da će se o tome voditi detaljne diskusije. Pogotovo ako se ima u vidu spoljnopolitička i bezbednosna uloga generala Džemsa Džounsa i potpredsednika Džoa Bajdena, koji su već više od jedne decenije aktivno angažovani na pitanju proširenja NATO-a. Oni su takođe veliki zagovornici očuvanja bliske američko-evropske saradnje. Dakle, budućnost Severnoatlantskog saveza biće jedan od glavnih prioriteta Obamine administracije.“

Međutim, Nelson upozorava da ne treba očekivati da će Obamina administracija u potpunoti raskinuti sa spoljnom politikom predsednika Buša.

„Nije mudro ni za jednog novog predsednika da započne mandat deklaracijom da počinje sve iz početka. To ne može da postigne nijedan novi šef Bele kuće, čak i da želi. Pre svega, postoje međunarodne obaveze, koje se ne mogu poništiti, zatim Sjedinjene Države učestvuju u radu niza međunarodnih institucija i imaju partnere i prijatelje, koji se ne mogu tek tako napustiti. Ipak, do nekih promena u spoljnoj politici mora doći. Očigledno je da sledi američko vojno povlačenje iz Iraka. Mnogo veća pažnja nego do sada biće posvećena pitanjima ljudskih prava u pojedinim regionima, jačanju multilateralizma, kontroli naoružanja i nalaženju adekvatnih rešenja za goruća pitanja u zaostalim područjima sveta, kao što je Afrika. Obama, kao retko koji američki predsednik do sada, svestan je i buđenja zemalja koje su do juče pripadale 'trećem svetu', poput Indije i Kine, sa kojima takođe želi da razvija saradnju“.

Jedan od prioriteta novoizabranog predsednika je obnova imidža i uticaja Sjedinjenih Država u svetu, bez čega Amerika ne može da motiviše druge na zajedničke akcije, kaže Nelson.

„Nema nikakve sumnje da će Obamina administracija nastojati da Amerika pridobije što više prijatelja, umesto neprijatelja. Merilo uspešnosti spoljne politike neke zemlje upravo jeste broj saveznika i partnera koju uspe da okupi na stvari za koju se zalaže. I obrnuto, veoma je loš znak za svaku zemju kada prijatelji počnu da je napuštaju a broj neprijatelja da raste.“

Obama će nesumnjivo biti spreman da čuje probleme i poštuje interese drugih zemalja i posebno ćenastojati da pruži podršku siromašnim i nerazvijenim delovima sveta, dodaje Nelson, koji priznaje da će zbog posustale privrede, američka ekonomska pomoć inostranstvu još neko vreme biti ograničena.

XS
SM
MD
LG