Linkovi

Indijski ministar unutrašnjih poslova podneo ostavku


Vlada premijera Manmohana Singa plaća političku cenu terorističkih napada u Bombaju. U jeku svestranačkog sastanka u cilju diskusija o bezbednosti, ministar unutrašnjih poslova Indije podneo je ostavku. On je prva politička žrtva terorističkih napada bez presedana na komercijalni centar Indije.

Čak i pre napada na Bombaj, ministar za inostrane poslove Šivraj Patil bio je meta opozicionih stranaka zbog navodno nezadovoljavajućeg rada u svojstvu člana kabineta zaduženog za očuvanje unutrašnje bezbednosti. Njega će zameniti ugledni i cenjeni ministar finansija, Palaniapan Čidambaram. Očekuje se da će finansijski portfelj preuzeti premijer Manmohan Sing. Visoki lider opozicione stranke Baratija Džanata (BJP), Arun Džaitli, kaže da ostavka ministra za unutrašnje poslove neće biti dovoljna da se reše vladini neuspesi na planu bezbednosti.

"Ova vlada nema moralno pravo da sada preživi. Zbog slabe politike ove vlade došlo je do kolapsa čitave obaveštajne mreže, bezbednosni odgovor je bio slab, pravni okriv za borbu protiv terorizma - nepostojeći. Mislim da premijer mora da se pozabavi pravim pitanjima kako bi našao prave odgovore", poručio je Džaitli.

Neki indijski vodeći mediji takođe oštro kritikuju politički establišment. Indijski "Tajms" objavio je na prvoj strani svog nedeljnog izdanja komentar pod nazivom "Naši političari traće vreme dok nevini umiru". Kolumnista dnevnika "Hindustan Tajms" kritikovao je nekompetentne političare zbog toga što koriste "terorizam kao izgovor da dobiju glasove". Televizijske mreže kritikuju političare zbog toga što su se pojavili na mestu terorističkih napada, kako bi davali izjave za javnost dok su se komandosi još borili sa naoružanim napadačima. Abišek Manu Singvi iz Kongresne stranke, koja je na čelu vladine koalicije, branio je administraciju, rekavši da ona shvata stvari veoma ozbiljno.

"To je vrlo važno pitanje za naciju i rešava se na najvišem nivou", rekao je Singvi.

Političke razmirice odvijaju se u jeku današnjeg sastanka koji je premijer Sing održao u cilju diskusija o bezbednosnim i nastojanjima da se izbegne da teroristički napadi u Bombaju dovedu do političkih nemira i mogućeg nasilja izmedju Hindusa i Muslimana. Premijer Sing je na pomenutom sastanku svih indijskih političkih stranaka u Nju Delhiju rekao da vlada jača svoje bezbednosne sposobnosti i najavio da će povećati obim vodeće antiterorističke sile, Nacionalne bezbednosne garde. On je takođe napomenuo da su preduzete mere za osnivanje Federalne istražne agencije.

Islamski teroristi se krive za gotovo opsadu Bombaja koja je trajala skoro 60 sati, i u kojoj je - na deset lokacija - poginulo oko 175 ljudi, uključujući 18 stranaca.

XS
SM
MD
LG