Linkovi

Posle terorističkih napada u Mumbaju, indijski premijer Sing sazvao sastanke na visokom nivou


Indijski premijer Manmohan Sing sazvao je sastanak najviših vojnih i obaveštajnih funkcionera zemlje. Njegovi saradnici kažu da Sing želi da čuje pojedinosti o terorističkim napadima u Mumbaju i o tome kako je odgovoreno na njih. Kako iz Nju delhija izveštava novinar Glasa Amerike, Stiv Herman, vlada se našla pod snažnim pritiskom da preduzme odlučne akcije.

Najviši funkcioneri indijske bezbednosti i obaveštajnih službi okupili su se u prestonici u trenutku kada se u njoj i u još pet indijskih država održavaju lokalni izbori, dok vlasti u Mumbaju i dalje prebrojavaju žrtve terorističkih napada.

Medjutim, jedan od indijskih stručnjaka za pitanja bezbednosti, Brama Čelani, iz Centra za politikološka istraživanja, ne očekuje mnogo od tog sastanka. On kaže da su se Indijci navikli na terorizam i da funkcioneri nemaju dovoljno političke volje da sprovedu korenite promene, čak i posle ovog napada za koji kaže da je najgori posle 11. septembra 2001.

”Samo način na koji ljudi ovde prihvataju korupciju, na koji prihvataju visok nivo terorizma. To je gotovo deo života. Takvo gledište nećete sresti u većem delu sveta. Teroristi su okupirali Indiju. S vremena na vreme čitava zemlja postaje talac malih grupa terorista koji očigledno imaju podršku nekih važnih aktera spolja,” kaže Čelani.


Opozicioni političari nisu gubili vreme da prikažu premijera Manmohana Singa i njegove saveznike kao suviše “meke”. Neki političari sa desnice takodje podvlače Pakistan i islamske ekstremiste kao najveće krivce, što preti da još više pogorša zategnutost izmedju induske većine i muslimanske manjine u zemlji.

Neki televizijski kanali neprestano emituju izjave gledalaca koji traže osvetu prema počiniocima i zahtevaju oštrije mere bezbednosti. Profesor Brama Čelani kaže da se vlada do sada opirala pooštravanju relevantnih zakona, plašeći se njihove zloupotrebe.

”U Indiji vlada velika kontroverza u vezi sa antiterorističkim zakonima. Lično, ne volim zakone specifične za borbu sa terorizmom. Ali realnost je takva - ako ste pod opsadom, potrebni su vam zakoni koji bi ubrzali izvodjenje počinilaca pred sud,” kaže Čelani.

Premijer Manmohan Sing priželjkuje osnivanje nove federalne agencije za istrage koja bi se hvatala u koštac sa terorizmom, ali indijske savezne države se opiru tome. Države su takodje kritikovane zbog slabe medjusobne saradnje i saradnje sa federalnom vladom u otkrivanju terorista. Rivalstva medju brojnim indijskim državama i nacionalnim agencijama, čiji zadatak je
sprovodjenje zakona, bezbednost granica i prikupljanje informacija, takodje su usporavala ranije istrage.

Premijer se sastao sa najvišim funkcionerima vojske i policije još dok su komandosi čistili sobu po sobu hotela “Tadž Mahal “ i “Oberoj-Trajdent”. Medjutim, primećeno je da tom sastanku nije prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Šivradž Patil. Lideri opozicije tražili su njegovo smenjivanje čak i pre napada u Mumbaju, navodeći njegovo mlako reagovanje na ranije bombaške napade terorista.

Specijalni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova, zadužen za unutrašnju bezbednost, M. L. Kumavat, rekao je da će prva promena posle napada u Mumbaju biti pojačan nadzor indijske obale.

“Odlučeno je da je potrebna bolja koordinacija izmedju mornarice, obalske straže i policije putem stvaranja jednog institucionalnog mehanizma i daljeg poboljšanja bezbednosti obala, što je pre moguće,” rekao je Kumavat.

Premijer Sing takodje je sazvao sastanak lidera svih političkih
stranaka, u nedelju u glavnom gradu, radi razgovora o napadu koji je šokirao
naciju i podstakao pozive na jasnu i brzu reakciju.


XS
SM
MD
LG