Linkovi

Ubijeni i poslednji teroristi u Mumbaju


Pošto je trodnevna teroristička opsada Mumbaja završena pažnja se prebacuje na pomoć preživelima, procenu štete, oplakivanje mrtvih i identifikovanje odgovornih za krvoproliće. Indijski premijer Manmohan Sing je danas okupio najviše vojne i obaveštajne zvaničnike da bi razmotrili situaciju. Indijski specijalni sekretar za unutrašnju bezbednost je izjavio da će odmah biti pojačano nadgledanje obale, pošto su neki od terorista po svemu sudeći stigli u Mumbaj čamcima.

Pripadnici snaga bezbednosti pretražuju teško oštećeni hotel „Tadž Mahal“ od sobe do sobe, da bi proverili bezbednost i evakuisali preostale goste. Borbene operacije u tom hotelu su se završile danas, šezdesetak sati posle početka usaglašenih napada grupe ekstremista na ciljeve širom grada. U tim napadima je ubijeno gotovo dve stotine ljudi, među kojima su i 22 stranca. Indijski komandosi su juče završili i obračun sa ekstremistima u hotelu „Oberoj-Trajdent“, kao i u jevrejskom Centru „Čabad haus“. Tokom opsade, ubijeno je najmanje 11 ekstremista, a jedan je zarobljen. Među poginulima su i visoki zvaničnici indijske službe bezbednosti, a na televizijskom snimku se vidi sumorna, zvanična pogrebna povorka.

Nadležni i dalje pokušavaju da otkriju identitet napadača. Američki obaveštajni stručnjaci kažu da napad ima elemente prethodnih akcija ekstremističke organizacije Laškar-i-Taiba, stacionirane u Pakistanu. Indijski zvaničnici su takođe sugerisali da ekstremisti imaju veze sa Pakistanom, mada je pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani rekao da njegova zemlja nema nikakve veze sa napadima. Ubrzo posle početka napada, indijski mediji su izvestili da je odgovornost preuzela nepoznata organizacija Dekanski mudžahedini. Međutim, još nije razjašnjeno da li je ta tvrdnja verodostojna. Komandosi koji su se borili sa ekstremistima u hotelu „Tadž“, kažu da su oni bili dobro obučeni, teško naoružani i da su dobro poznavali hotelski objekat. Među poginulim strancima su državljani Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Tajlanda, Izraela, Francuske, Nemačke, Britanije, Italije, Australije, Singapura i Mauricijusa.

XS
SM
MD
LG