Linkovi

EU pozdravlja odluku SB o rasporedjivanju Euleksa


U Evropskoj uniji su sa zadovoljstvom reagovali na odluku Saveta bezbednosti o rasporedjivanju misije Euleks na Kosovu. Naglašava se da je time priznata i važnost angažovanja Unije u stabilizaciji Zapadnog Balkana, gde evropske perspektive imaju nezamenjivu ulogu.

Ovom prilikom je zvanični Brisel još jednom istakao da stabilnosti Zapadnog Balkana pridaje posebnu važnost. U tom kontekstu se daje puna podrška evropskim aspiracijama država regiona, gde se, ne bez razloga, posebno ističe mogućnost da Srbija, čim ispuni neophodne uslove, ubrzano nastavi put prema Evropi.

U prvoj zvaničnoj reakciji Evropske unije na odluku Saveta bezbednosti se naglašava kako je Brisel zadovoljan do sada obavljenim pripremama za rasporedjivanje misije Euleks, kao i garancijama Beograda da će je podržati. Sa druge strane, naglažava se da je saradnja Euleksa sa vlastima u Prištini od suštinskog interesa kada je reč o jačanju vladavine zakona. Za uspeh misije je potrebno partnerstvo sa Prištinom, ukazuje se u Briselu.

U okviru svoga mandata, Euleks će u potpunosti poštovati rezoluciju
1244 UN, a delovaće u okvirima neutralnosti, naglašava se u današnjoj reakciji. Sa zadovoljstvom se konstatuje kako je odluka Saveta bezbednosti otvorila vrata operacionalizacije evropske misije, koja bi trebala da bude da u kratkom vremenskom roku preuzme sve svoje obaveze na čitavoj teritoriji Kosova, saradjujući sa drugim medjunarodnim organizacijama prisutnim na terenu.

Ovim se opravdava i optimizam visokog predstavnika EU, Havijera Solane, uoči sednice Saveta bezbednosti.

"Zaista se nadamo da će rasporedjivanje misije EULEX-a krenuti početkom decembra, ako to bude moguće, 2. Decembra, i to na čitavoj teritoriji Kosova, sledeći ranije dogovorenu zajedničku akciju," izjavio je tada Solana.


XS
SM
MD
LG