Linkovi

Obama pozvao na smanjenje potrošnje – Vlada objavila novi plan pomoći


Američka vlada predstavila je danas dva nova programa, vredna više stotina milijardi dolara, koji bi trebalo da pomognu odmrzavanju kreditnog tržišta i podstaknu potrošnju. U međuvremenu, pokušavajući da što prije krene u rješavanje nagomilanih ekonomskih problema, novoizabrani predsjednik Barak Obama imenovao je još dva člana svog ekonomskog tima. Piter Orzag biće direktor kancelarije za menadžment i budžet u Bijeloj Kući, dok je za njegovog zamjenika postavljen Rob Nejbors.

U okviru pažljivo pripremljene kampanje za povratak povjerenja u ekonomiju, novoizabrani predsjednik Barak Obama danas je pozvao na smanjenje potrošnje, nakon što je juče predstavio novi paket podsticajnih mjera.

“Reforma budžeta nije opcija već neophodnost. Ne možemo da zadržimo sistem koji omogućava trošenje milijardi dolara novca poreskih obveznika na programe koji više nisu korisni ili postoje samo zbog moći političara, lobista i interesnih grupa."

Obama je danas predstavio svog kandidata za položaj direktora kancelarije za menadžment i budžet u Bijeloj Kući. Riječ je o Piteru Orzagu, bivšem ekonomskom savjetniku predsjednika Klintona i trenutno direktoru kongresne agencije za budžet.

“Piter, kao i ja, vjeruje da čak i ako preduzmemo mjere na uvođenju reda u budžet, moramo takođe sada da načinimo korake neophodne za rješavanje trenutne krize.”

Američka vlada u međuvremenu je predstavila novi program, koji bi trebalo da olakša dobijanje kreditnih kartica i zajmova za studiranje ili kupovinu automobila.

"S obzirom na to da ekonomija i dalje slabi, veoma je važno da potrošači mogu da pozajmljuju,” izjavio je sekretar za finansije Henri Polson.

Riječ je u stvari o dva odvojena programa sekretarijata za finansije I federalnih rezervi, ukupne vrijednosti do 800 milijardi dolara. Planirano je izdvajanje 200 milijardi za kompanije koje daju različite vrste potrošačkih kredita, kao i kupovina 600 milijardi dolara vrijednih dionica zasnovanih na hipotekama, kako bi se riješila kriza na tržištu nekretnina.

“Za izlazak iz stambene krize najvažnija je dostupnost priuštivih hipotekarnih zajmova,” ukazao je sekretar Polson.

Objavljene su i nove loše vijesti za američku privredu. Potrošnja u Sjedinjenim Državama zabilježila je najveći pad u posljednjih 28 godina, dok se bruto domaći proizvod smanjio za pola procenta u periodu od jula do septembra. Povjerenje potrošača je međutim poraslo u novembru, uglavnom zbog sve manjih cijena goriva.

“Porodica sa prosječnim primanjima može godišnje da uštedi na gorivo i do 1500 dolara, koje će potrošiti na nešto drugo,” kaže finansijski savetnik, Karen Alfest.

Cijene nekretnina u međuvremenu su u septembru pale za više od 17 odsto u 20 najvećih američkih gradova.


XS
SM
MD
LG