Linkovi

Taunsend: NATO priprema novu strategiju za 21. vek


Potpredsednik Atlantskog saveta SAD, Džejms Taunsend najavljuje izradu nove odbrambene strategije NATO-a.

Taunsend kaže da će novoizabrani predsednik Barak Obama idućeg aprila, na proslavi 60-godišnjice Severnoatlantskog saveza, imati priliku da iznese svoju viziju transatlantskog partnerstva.

"Obamina administracija će na NATO samitu verovatno izneti zahtev za formulisanje novog strateškog koncepta severnoatlantskog odbrambenog saveza. Mi u sedištu NATO-a često govorimo o severnoatlantskom odbrambenom sporazumu, koji čini temelj saveza, ali NATO takođe sledi određenu strategiju koja je u stalnoj evoluciji i odraz je opsežne debate među zemljama članicama. O NATO strategiji je poslednji put raspravljano 1990-ih godina, u jeku balkanskog konflikta i intervencije alijanse u sporu oko Kosova. No, prilike su se od tada promenile. Diskusija o novoj viziji NATO-a trajaće najmanje godinu dana", kaže Taunsend.

On smatra da bitan elemenat te strategije predstavljaju odnosi sa Rusijom.

"Problemi kao što su globalni terorizam ili globalno zagrevanje, koji su od ključne važnosti važni za transatlantsku bezbednost ne mogu da se rešavaju bez učešća Rusije. Međutim, sada smo u fazi u kojoj Kremlj uslovljava saradnju, posebno zahtevom da Severnoatlantski savez odustane od proširenja u regionu koji Rusija smatra svojom sferom interesa. S druge strane, Sjedinjene Države i Evropa osuđuju Rusiju zbog upada u Gruziju. Dakle, krupne su prepreke koje treba prevazići pre nego što Istok i Zapad budu mogli da udruže snage u rešavanju pitanja od zajedničkog interesa, kao što su terorizam, sprečavanje Irana da se domogne nuklearnog oružja i globalno zagrevanje. Nažalost, nismo ni blizu pokretanja takvih inicijativa".

Idućeg meseca, ministri inostranih poslova zemalja NATO-a razmotriće dalju vojnu saradnju sa Ukrajinom i Gruzijom putem akcionih planova.

"Ukrajini i Gruziji su obećani akcioni planovi za učlanjenje, ali oni ne znače automatsko učlanjenje. Reč je, u stvari, o procesu i pripremi koju zemlje vrše da bi se kvalifikovale za prijem u NATO. Nažalost, Moskva akcione planove vidi kao liniju razdvajanja tih zemalja i Rusije. U okviru NATO-a, takođe postoji spor oko toga da li bi Ukrajini i Gruziji uopšte trebalo ponuditi akcione planove. Na pomenutom ministarskom savetu će po svemu sudeći, Ukrajini i Gruziji, koje su već primljene u Partnerstvo za mir, biti ponuđeno nešto između Partnerstva za mir i akcionog plana. Mislim da ćemo oko toga voditi razgovore i sa Rusijom. Proces pripreme Gruzije i Ukrajine za formalno učlanjenje u NATO verovatno će trajati duže nego što su mnogi predviđali".

Povodom nedavnog predloga ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva za stvaranje pan-evropskog bezbednosnog saveza, Džejms Taunsend kaže:

"Drago mi je da čujem da Rusi predlažu bezbednosnu strukturu. To su dobre vesti, jer pokazuje spremnost da se razgovora o takvim pitanjima. Međutim, smatram da je ispravan odgovor Evropljana, koji kažu da takva struktura ne bi mogla da funkcioniše kako valja bez učešća Sjedinjenih Država. Istovremeno, mislim da kao što je sadašnja finansijska kriza u svetu pružila priliku za rekonstrukciju međunarodne finansijske arhitekture, stekli su se uslovi za preuređivanje multilateralnih bezbednosnih organizacija, kao što je Severnoatlantski savez".

Po rečima potpredsednika Atlantskog saveta Sjedinjenih Država, Džejmsa Taunsenda, Zapad je sklon da u tome sarađuje sa Rusijom, ali na Moskvi je da bira da li će da sledi politiku konfrontacije ili konstruktivnih odnosa sa Vašingtonom i Briselom.

XS
SM
MD
LG