Linkovi

U svetu 100 miliona siromašnih više, novih 75 miliona gladuje


Siromaštvo i glad u svetu dramatično se povećavaju, upozorava, u svom novom izveštaju, neprofitna američka organizacija „Hleb za svet“. Grupa navodi da bi globalna ekonomska kriza mogla da nanese još veću štetu, i poziva Kongres i dolazeću Obaminu administraciju da im prioritet bude globalni razvoj.

Broj ljudi širom sveta koji žive u siromaštvu za manje od dve godine porastao je za sto miliona, navodi organizacija “Hleb za svet”. U izveštaju se ističe da se broj gladnih povećao za više od 75 miliona. Grupa ocenjuje da bi SAD trebalo da se više koncentrišu na pomoć zemljama da povećaju poljoprivrednu proizvodnju, umesto što upućuju zalihe hrane kada već dodje do humanitarne krize. Džoj Pumafi je potpredsednica Svetske banke za ljudski razvoj.

Najveći izazov je usmereno, ciljano investiranje u poljoprivredu, i ukidanje restrikcija u trgovini”, ističe ona.

U izveštaju se navodi da je oko 40 zemalja, uključujući i SAD, uvelo zabrane ili restrikcije na izvoz hrane, čime se ograničavaju već smanjene zalihe. Dejvid Bekman je predsednik grupe “Hleb za svet”. Prema njegovim rečima, SAD i druge zemlje trebalo bi da razmišljaju dalekosežnije od snabdevanja siromašnih hranom.

Želimo da od američke vlade dobijemo više novca za razvoj,” navodi Bekman.

Organizacija “Hleb za svet” navodi da SAD ulažu više novca u medjunarodni razvoj od bilo koje druge zemlje. Ali, ako se ta suma meri procentom nacionalnog dohotka, Amerika zaostaje za mnogim bogatim zemljama. Ken Haket, predsednik Katoličke službe za pomoć, poziva novoizabranog predsednika Obamu da održi humanitarnu pomoć SAD na istom nivou kao za vreme Bušove administracije.

U narednih godinu, dve, verovatno će se smanjiti pomoć stranim zemljama, zbog ekonomske situacije”, ističe Haket.

U izveštaju se dodaje da bi smanjenje globalnog siromaštva i povećanje svetskog razvoja trebalo da budu specifični ciljevi američke spoljne politike. Takodje se predlaže da Obamina administracija uspostavi poseban sekretarijat za globalni razvoj.

XS
SM
MD
LG