Linkovi

Obaveštajne službe: Pad uticaja SAD u naredne dve decenije


U novom izveštaju američkih obaveštajnih službi predvidja se da će se američka dominacija u svetu smanjiti u naredne dve decenije, dok će sile u razvoju kao što su Kina i Indija dobijati sve veći medjunarodni uticaj. Izveštaj o dugoročnim bezbednosnim pitanjima, koji izdaje Nacionalni obaveštajni savet, objavljuje se na svake četiri godine, i odražava razmišljanje svih američkih obaveštajnih agencija.

Obaveštajne agencije predvidjaju da će SAD ostati najveća ekonomska i vojna sila na svetu. Medjutim, one takodje navode da će se američki uticaj smanjivati u naredne dve decenije, a da će američki dolar slabiti. Predvidja se globalno pomeranje od zapada ka istoku kada je reč o bogatstvu i ekonomskom uticaju, a, kako se navodi, Kina i Indija mogle bi da se pridruže SAD kao najveće sile u „multipolarnom“ svetskom poretku.

Čitav svet se transformiše. Više nećemo imati medjunarodni sistem“, kaže autor izveštaja "Globalni trendovi 2025", Metju Barouz.

U izveštaju se kaže da bi Indonezija, Iran i Turska mogli da imaju veću ulogu na svetskoj sceni. Takodje se navodi da nije izvesno da li će se Kina i Rusija kretati ka demokratiji. Na Bliskom istoku, problemi će se nastaviti, kaže Metju Barouz.Biće tu nuklearni Iran, potencijal za trku u naoružanju na Bliskom istoku, potencijal za nestabilnost i konflikt će se povećati po našim procenama“, navodi on.

U izveštaju se prognozira i mogući rast terorizma. Medjutim, očekuje se da će uticaj Al-Kaide opadati zbog smanjene podrške u muslimanskom svetu.

Sada se radi o tome da su teroristi sami sebi naneli štetu, bilo je previše nasilja u kome je stradalo previše nedužnih muslimanskih civila…“, primećuje Metju Barouz.

U izveštaju se navodi da će svetska populacija do 2025. porasti za više od jedne milijarde. Stanovništvo i ekonomski razvoj opteretiće zalihe vode, hrane i energije, što bi moglo da dovede do konflikata. U izveštaju se navodi da će, osim vlada, kompanije, verske organizacije pa čak i kriminalne mreže uticati na donošenje globalnih političkih odluka.

XS
SM
MD
LG