Linkovi

Obama saopštio imena ključnih ekonomskih zvaničnika


Manje od dva mjeseca uoči preuzimanja dužnosti, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama danas je i zvanično objavio imena kandidata za ključne ekonomske položaje u budućoj administraciji. U međuvremenu, Svjetske berze su pozitivno reagovale na odluku američke vlade da pruži pomoć još jednom finansijskog gigantu.

Dok ekonomska situacija u Sjedinjenim Državama nastavlja da se pogoršava, budući predsjednik pokušava da dokaže da ima plan za njeno ozdravljenje.

"Suočavamo se sa krizom istorijskih razmjera. Finansijska tržišta su u krizi. Kupovina novih kuća je u oktobru pala na najniži nivo u posljednjih pola vijeka. Nedavno je podnijeto više od pola miliona zahtjeva za nadoknade za nezaposlene. Eksperti upozoravaju da ukoliko ne budemo djelovali brzo i smjelo, naredne godine mogli bi da izgubimo još milion radnih mjesta",
izjavio je Barak Obama na konferenciji za novinare u Čikagu, na kojoj je ujedno objavio imena ključnih ekonomskih zvaničnika.

Kao što je već najavljeno, predsjednik njujorške Centralne banke Timoti Gajtner biće sekretar za finansije, a Lorens Samers, bivši sekretar za vrijeme Klintonove administracije, direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta. Kristina Romer predsjedavaće Vijećem ekonomskih savjetnika, dok je Melodi Barns imenovana za direktora Savjeta za unutrašnju politiku.

"Tražio sam lidere koji mogu da ponude i zdravo rasuđivanje i nov način razmišljanja, koji imaju iskustvo i niz novih smjelih ideja i - što je najvažnije koji dijele moje uvjerenja da nema napretka na Vol Stritu bez poboljšanja situacije u ostatku Amerike",
dodao je Obama.

Ekonomski tim nadgledaće obimni paket podsticajnih mjera, za koji se Obama nada da će moći da pokrene odmah po preuzimanju položaja. Riječ je o planu koji bi mogao da košta stotine milijardi dolara.

"Paket će biti dovoljno veliki i sveobuhvatan da pomogne oporavak ekonomije. Ne mogu sada da govorim o tačnoj cifri, ali će jedan od zadataka mog ekonomskog tima biti da utvrdi detalje plana, u saradnji sa Kongresom, federalnim rezervama, kompanijama i ekspertima",
zaključio je Obama.

Budući predsjednik želi da paket bude usvojen u oba doma Kongresa, kako bi mogao da ga potpiše čim preuzme položaj. Predložene mjere bi između ostalog trebalo da podstaknu otvaranje više od dva miliona novih radnih mjesta.

Američka vlada u međuvremenu je bila primorana da spasava još jednog finansijskog giganta, Sitigrup, pruživši garancije za nekoliko stotina milijardi dolara vrijedne rizične hipotekarne zajmove i imovinu. Za tu banku će takođe biti izdvojeno dodatnih 20 milijardi dolara iz već postojećeg paketa mjera za sanaciju finansijskog sektora. Vlada će zauzvrat posjedovati sedam milijardi dolara vrijedan udio u nekada najvećoj i najmoćnijoj banci u Sjedinjenim Državama.

"Ta odluka je donijeta kako bi se zaštitio Sitigrup. U prošlosti smo donosili slične odluke i ukoliko bude potrebno to ćemo raditi I dalje kako bismo u budućnosti zaštitili naš finansijski sistem",
rekao je odlazeći predsednik Džordž Buš, koji je o planu za spasavanje Sitigrupa, koji ima ogranke u više od 100 zemalja, obavijestio i svog naslednika Baraka Obamu.

XS
SM
MD
LG