Linkovi

Prebl: Obama nasleđuje Bušove spoljnopolitičke prioritete


O spoljnopolitičkim prioritetima Obamine administracije i odnosima sa Evropskom unijom, Rusijom i Srbijom, za “Glas Amerike” govori direktor Programa za spoljnopolitičke studije u Institutu KEJTO, Kristofer Prebl.

Prebl: “Spoljnopolitički prioriteti novoizabranog predsednika Baraka Obame su nasledjeni od Bušove administracije i obuhvatiće i rat u Iraku, gde upravo treba da se postigne sporazum o statusu američkih snaga u toj zemlji, kojim se predviđa njihovo povlačenje do kraja 2011. Sledeći prioritet je Avganistan; nova administracija će nastojati da prebaci neke američke trupe iz Iraka u Avganistan, radi daljeg angažmana u toj zemlji i u Pakistanu. Sledi Iran i njegov nuklearni program. Obama će, međutim, tražiti diplomatska rešenja za sva ta pitanja, prvo u Iraku, zatim u Avganistanu, gde je u toku politički proces za iznalaženje kompromisnog rešenja, a u pogledu Irana, Obama je izrazio spremnost da se sastane sa visokim iranskim funkcionerima i angažuje evropske saveznike u tom procesu”.

Glas Amerike: Kakav očekujete dalji razvoj odnosa Obamine administracije i Evropske unije i Rusije?

Prebl: “Različiti, a često i oprečni stavovi evropskih zemalja će imati veliki uticaj na buduće odnose Vašingtona i Brisela. Posle inicijalnih 100 dana Obamine administracije i medenog meseca, kako se to ovde kaže, moraće da se prevaziđu postojeći nesporazumi između Sjedinjenih Država i nekih evropskih zemalja – među kojima su Nemačka i Francuska - u pogledu, recimo, Avganistana, gde zapadno vojno angažovanje nema veliku podršku, tako da je neznatan i vojni doprinos tih zemalja misiji u Avganistanu. U pogledu Rusije, imate oštro podeljene stavove prema ulasku Ukrajine i Gruzije u NATO. Ti problemi će ostati, kao i pitanje Kosova, i Obama će morati da im pristupi na drugačiji i originalniji način”.

Glas Amerike: Koliko će biti važan Balkanski region za novu administraciju i šta bi izbor, na primer, Hilari Klinton, Džona Kerija ili Bila Ričardsona za državnog sekretara, značio za Srbiju?

Prebl: “Mnogo znači ko će biti novi državni sekretar. Kao što znate, Hilari Klinton je bila veliki pristalica vojne akcije protiv Srbije 1999. godine i smatra se da bi zadržala oštar stav prema Beogradu. Džon Keri je takođe podržavo tu vojnu misiju, mada sa manje oduševljenja i stoga bi bio skloniji većem kompromisu sa Srbijom. Bil Ričardson je nešto sasvim drugo. On je gradio karijeru diplomatskim aktivnostima – pregovorima sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem, liderom Severne Koreje Kimom i drugima. Ričardson je čovek koji je skloniji dijalogu i uzdržaniji prema upotrebi vojne sile. Ipak, mislim da pitanje Balkana neće biti visoko na listi prioriteta, mada će Kosovo i dalje ostati predmet interesovanja nove admnistracije, ali se očekuje da kormilo u vezi sa tim preuzme Evropska unija”.

XS
SM
MD
LG