Linkovi

Mahmud Abas zapretio prevremenim izborima


Palestinski predsednik Mahmud Abas zapretio je da će sazvati prevremene izbore početkom sledeće godine ukoliko se njegova stranka Fatah i rivalski pokret Hamas uskoro ne pomire.

Abas je danas u Ramali izjavio da će ukoliko dve stranke ostanu u zaraćenim odnosima izdati dekret o održavanju prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u isto vreme, ali nije precizirao datum. Zvaničnici Hamasa odbacili su izjavu predsednika Abasa, dodajući da on nema ovlašćenja da raspusti parlament u kome je Hamas, na poslednjim izborima 2006. osvojio većinu.

Abasov četvorogodišnji mandat završava se 9. januara, i Hamas je saopštio da posle toga neće priznavati njegovu vlast. S druge strane, Fatah tvrdi da Abas prema palestinskom zakonu ima pravo da ostane na položaju do 2010.

Dve strane su duboko podeljene otkad je Hamas 2007. preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, a Abasu ostavio da vlada samo na Zapadnoj Obali. Egipat je pokušao da bude posrednik u pregovorima o pomirenju dve zaraćene frakcije, ali je Hamas napustio poslednji susret ranije ovog meseca u Kairu.

XS
SM
MD
LG