Linkovi

Predsednik Buš razgovarao sa peruanskim liderom Garsijom na završetku samita APEK-a


Predsednik Džordž Buš sastaje se sa svojim peruanskim kolegom Alanom Garsijom na završetku poslednjeg svetskog samita kojem prisustvuje u svojstvu predsednika SAD. Buš učestvuje na samitu Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEK) u Limi u Peruu, gde sa liderima zemalja oboda Pacifika razgovara o načinima da se poboljša stanje svetske ekonomije.


U subotu su članice APEK-a obećale da će se godinu dana uzdržati od podizanja carinskih barijera na medjunarodnu trgovinu. Takodje su obećale da će se zalagati za obnovu svetskih trgovinskih pregovora koji su u julu doživeli neuspeh. APEK, čije članice obavljaju polovinu trgovinskih aktivnosti na svetu, pozvao je na reformu globalnih finansijskih institucija, ponavljajući poziv upućen sa samita Grupe 20 koji je nedavno održan u Vašingtonu.


Buš se u subotu takodje sastao sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, što je njihov prvi bilateralni susret posle ruske invazije na Gruziju u avgustu. Buš je naveo da dve zemlje imaju svoja slaganja i neslaganja, ali da će nastaviti da rade zajedno kad god je to moguće. Prema saopštenju portparolke Bele kuće, Buš i Medvedev razgovarali su o nesuglasicama u pogledu Gruzije, i potrebi da SAD i Rusija saradjuju na rešavanju iranskog pitanja.

XS
SM
MD
LG