Linkovi

Američki predsednik zatražio od svetskih lidera da prihvate slobodno tržište i trgovinu


Američki predsednik Džordž Buš je zatražio od svetskih lidera da prihvate slobodno tržište i trgovinu i pomognu da se svet izbavi iz sadašnje ekonomske krize. Buš se obratio liderima država pacifičkog pojasa, na samitu Azijsko-pacifičke regionalne saradnje u peruanskoj prestonici Limi.

Američki predsednik je istakao da su tri važne sile ekonomskog rasta slobodna tržišta, slobodna trgovina i slobodni narodi. On je rekao da najveću opasnost za napredak predstavlja preveliki upliv države na tržišta, mada je priznao da postoje trenuci u kojima je intervencija bitna. Predsednik je hvalio koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini i istakao da svetski lideri moraju da nastave da ukidaju globalne barijere.

Samit u Peruu je poslednji zvanični put predsednika Buša u inostranstvo, pre odlaska iz Bele kuće u januaru. On se danas sastao sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom, a do kraja dana treba da se sastane i sa japanskim premijerom Taroom Asoom, južnokorejskim predsednikom Liem Mjung-bakom i ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom.

XS
SM
MD
LG