Linkovi

Izrael ignoriše pozive UN da ublaži blokadu Pojasa Gaze


Izrael ignoriše pozive Ujedinjenih nacija da dozvoli dostavljanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, insistirajući na blokadi palestinske teritorije.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je za Vojni radio da, pre otvaranja graničnih prelaza, situacija mora da se smiri. Izrael je zatvorio granicu sa Gazom ranije ovog meseca, posle izbijanja oružanih sukoba izmedju izraelskih vojnika i ekstremista Hamasa.

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, telefonom je nazvao izraelskog premijera Ehuda Olmerta, kako bi izrazio zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi. U saopštenju UN-a navodi se da je Ban pozvao izraelskog vodju da ubrza dostavljanje humanitarnih pošiljki i dolazak radnika UN u Pojas Gaze. Kako se dodaje, Olmert je pristao da ozbiljno razmotri Banove primedbe. Izraelska blokada dovela je do nestašice hrane i goriva na palestinskoj teritoriji koja zavisi od humanitarne pomoći.

Inače na Zapadnoj obali je istekao rok koji je izraelski sud dao jevrejskim naseljenicima da napuste jednu četvorospratnicu u gradu Hebronu. Oni su dobili 30 dana da se dobrovoljno isele iz zgrade, pre nego što ih vojska prinudno iseli.

XS
SM
MD
LG