Linkovi

Astronauti započeli radove na svemirskoj stanici


Članovi posade američkog šatla Endevor započeli su prvi u nizu komplikovanih radova u slobodnom prostoru, u cilju proširivanja i poboljšanja Međunarodne svemirske stanice.

Astronauti Heide Stefanišin-Pajper i Stiv Bouen danas su čistili, popravljali i podmazivali zglobove mehanizma koji neprestano okreće ogromne solarne panele ka suncu. Njihov boravak van broda trebalo je da traje 6 i po sati. Juče su astronauti spojili sa stanicom novi modul u kome se nalaze novi toalet i dodatni prostor za spavanje, kao i uređaj za prečišćavanje vode. Sve to će omogućiti da se broj stalnih članova posade svemirske stanice poveća sa tri na šest.

U ovoj turi na stanicu je stigla i zamena za jednog člana posade. Amerikanka Sandra Magnus zameniće američkog astronauta Gregorija Čamitofa. Ovaj let šatla Endevor poslednji je planiran za ovu godinu. Povratak na zemlju previđen je za 29. novembar, ali bi mogao da bude pomeren za jedan dan. Inače, ove nedelje navršava se 10. godišnjica programa međunarodne svemirske stanice, započetog lansiranjem njenog prvog elementa, ruskog modula Zarja.

XS
SM
MD
LG