Linkovi

Smeće kao izvor energije u Vermontu


Maloj američkoj državi Vermont, na krajnjem severu istočne američke obale, 2012. godine isteći će svi ugovori za snabdevanje električnom emergijom. Ugovore sa hidroelektranama tek treba obnoviti, dok je njena nuklearna elektrana, koja obezbeđuje najveći deo potreba te države, već prilično dotrajala. Iz tih razloga, Vermont se okreće obnovljivim izvorima energije, uključujući – smeće.

Brda smeća, skrivena iza visokih zidova smetlišta Mortaun, mogla bi da budu vrlo vredna za gradić Morisvil, u Vermontu. Ta ogromna masa, iz koje se širi oštar smrad, uskoro će početi da proizvodi struju za snabdevanje 2600 domova. Neprijatan miris dolazi od metana, nastalog raspadanjem organskih otpadaka. Smetlište je nekada prikupljalo i sagorevalo taj gas, kako bi smanjilo smrad, ali kada je država počela da razmatra alternativne izvore energije, kaže direktor smetlišta Tom Badovski, neko je shvatio da je to rasipanje energije koja bi mogla bolje da se iskoristi.

„Sve do nedavno, nije bilo ekonomično da mi proizvodimo struju. Za to je potrebno imati određenu količinu i određeni kvalitet gasa“, kaže Badovski.

Kada otpaci stignu na smetlište, mašine razdiru plastične kese i sabijaju smeće u kompaktnu masu. Atmosferska voda i kiseonik stvaraju idealne uslove da bakterije počnu proces razlaganja. Badovski objašnjava da se oslobođeni metan usisava iz mreže vertikalnih cevi, koje su kao nekakvi bunari ukopane ispod brda smeća.

„Umesto da ispumpavamo vodu, naše pumpe usisavaju iz tih bunara gas, koji se zatim šalje na centralnu lokaciju, gde može da se upotrebi za proizvodnju struje“, kaže Badovski.

Potrebno je oko 6 meseci da smetlište počne da proizvodi upotrebljivu količinu metana, a par godina pre nego što on može da se koristi za proizvodnju struje. Slični projekti popularni su u Evropi. U Velikoj Britaniji, četvrtina potreba za strujom u domaćinstvima proizvodi se pomoću gasa prikupljenog na smetlištima, a novih 350 mini-elektrana je u raznim fazama izgradnje. Prema jednoj najnovijoj studiji, većina građana Vermonta daje prednost obnovljivim izvorima energije. Robert Dastas, koji je radio na toj studiji kada je bio delegat u skupštini Vermonta, kaže da je skupština reagovala na želje birača.

„Skupština je donela propise i naložila komunalnim službama da više koriste lokalne, obnovljive izvore energije, koji ne oslobađaju ugljendioksid“, kaže Dastas.

Iako ti projekti zahtevaju veća početna ulaganja, Dastas – koji je sada predstavnik jedne kompanije za proizvodnju struje – kaže kako veruje da će se to na kraju isplatiti.

„Mislim da će se na kraju ta ulaganja isplatiti, kada imate na umu šta će se dogoditi i šta se događalo sa cenama fosilnih goriva, kao i osetljivost tog tržišta. Mislim da mi kao država, a i čitava nacija, moramo da se oslobodimo zavisnosti od stranih izvora energije. Moramo više da se oslanjamo na sopstvene izvore i zato mislim da će ovaj način proizvodnje struje postati znatno ekonomičniji“, kaže Dastas.

Za to vreme, izgradnja elektrane na gas, kraj smetlišta Mortaun, privodi se kraju. Direktor Tom Badovski kaže kako se nada da će već 1. decembra biti puštena u pogon.

„Vrlo smo uzbuđeni zbog toga, a kako se smetlište bude punilo predviđamo izgradnju novih blokova. Mislim da ćemo imati dovoljno gasa da uskoro postavimo i treći generator“, kaže Badovski.

Nova elektrana ne samo da će moći da šalje nove količine struje u mrežu države Vermont, već će još dugo obezbeđivati stalni i pouzdani izvor energije.

XS
SM
MD
LG