Linkovi

Džon Sejlor: Srbija da bude što prisutnija na američkom tržištu


Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džon Sejlor govori za Glas Amerike, šta bi Srbija mogla da očekuje od nove američke administracije predsednika Baraka Obame, na političkom i ekonomskom planu, posebno sada posle samita lidera G20 u Vašingtonu?

Sejlor: “Što se tiče Srbije i nove administracije predsednika Baraka Obame, mogao bi da kažem da se stvari menjaju da bi ostale iste, odnosno imaćete kontinuitet Bušove administracije na spoljnopolitičkom planu, bar na početku, u kontekstu drugih i daleko važnijih izazova pred novim predsednikom. Balkan neće imati prioritet osim Kosova, a to je pitanje koje koje će na ovaj ili onaj način biti aktuelno niz godina. Što se tiče ekonomije, u svetlu tekuće krize, prioritet novog predsednika biće američka ekonomija, a paradoksalno je da je Srbija u ovom momentu u nešto povoljnijoj situaciji u tom pogledu, mada će se globalna kriza odraziti i na nju. Srbija je upravo zaključila dobar “stendbaj” aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, što njenu ekonomsku situaciju u ovom trenutku čini sigurnijom i stabilnijom”.

Glas Amerike: Šta bi Srbija mogla da učini kako bi poboljšala svoju ekonomsku situaciju i izbegla posledice svetske ekonomske krize?

Sejlor: “Izazov sa kojim je Srbija bila suočna proteklih godina bila je i njena relativna politička nestabilnost, što je uticalo i na ekonomiju. Međutim, s novom vladom i stabilnijom situacijom postoje dobre šanse da se privuče strani kapital i unaprede trgovinski odnosi sa inostranstvom. Iznad sveta, Srbija mora da poveća izvoz svoje robe, ali uz konkurentne cene, da obezbedi podsticajne mere u vidu poreskih olakšica i pojednostavljanja propisa radi lakšeg investiranja i da uskladi svoje poslovne ambicije sa svojim, ali i potrebama međunarodnog tržišta”.

Glas Amerike: Da li dobri ekonomski odnosi sa Rusijom i, recimo, Kinom predstavljali prepreku za unapredjenje ekonomskih odnosa sa SAD?

Sejlor: “Ne, to nije slučaj. Sa povratkom ambasadora u Vašington, Srbija bi trebalo da preduzme što aktivnije i agresivnije mere na ovdašnjem tržištu, naročito sada, kada dolazi nova američka administracija, i da postane politički i ekonomski sve prisutnija. Srbija može da privuče ruski i kineski biznis, ali i američki. Na američkom tržistu, Srbija može posebno uspešno da plasira svoj nameštaj, koji je već bio prisutan ovde i koji je prepoznatljiv, zatim poljoprivredne proizvode i tekstil i odeću. Međutim, sve će to zavisiti od angažovanosti srpskih kompanija i podrške srpske vlade. Ta saradnja je preko potrebna za uspešno delovanje na ovom tržištu”.

XS
SM
MD
LG