Linkovi

Ingrao: Obama nema dovoljno kapitala da se ponovo bavi pitanjem Kosova


Čarls Ingrao, balkanolog i profesor istorije na Univerzitetu Perdju, u Indijani, koji je nedavno posetio Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, smatra da je malo verovatno da će administracija novoizabranog predsednika Baraka Obame posvetiti veću pažnju području Zapadnog Balkana.

"Obama nije eruocentričan, mada verovatno smatra da transatlantski savez može da odigra ključnu ulogu u ostvarenju američkih spoljnopollitičkih interesa u svetu. Međutim, Srbija, Bosna i Hercegovina, pa čak i Kosovo neće biti od prioritetne važnosti za novu administraciju. Takođe, posle razgovora koje sam vodio sa zvaničnicima Stejt Departmenta, mislim da je malo verovatno da će Sjedinjene Države otvarati pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Bušove administracije",
kaže Ingrao.

Pokretanje tog pitanja, dodaje Ingrao, iziskivalo bi visoku diplomatsku cenu, koju Obamina administracija nije spremna da plati.

"Taj politički kapital ne žele potroše na Kosovo. Amerika će svoj kapital uložiti u rešavanje pitanje Avganistana, Iraka, Severne Koreje, Irana i arapsko-izraelskog konflikta. Američka strana ne želi više da se bavi Kosovom. Međutim, iz razgovora koje sam ovih dana vodio u Beogradu, rekao bih da srpska strana još želi neku vrstu koncesije, pre nego što pristane na nezavisnost Kosova", smatra Ingrao, ali ističe da su to nerealna očekivanja:

"Bavljenje Kosovom za Obamu bi značilo da mora ponovo da traži od saveznika da menjaju politiku koju su usvojili i sprovodili u proteklih nekoliko godina. To bi bio gubitak energije i minimalnog kapitala s kojim Obama ulazi u Belu kuću. Prioritet Sjedinjenih Država je da pridobiju i preorijentišu saveznike kako bi pomogli u okončanju rata u Avganistanu i američkom povlačenju iz Iraka, i nastavili pritisak na Iran da odustane od svog nuklearnog programa. Nikakav rezultat koji bi mogao da se postigne na Kosovu ili u Bosni i Hercegovini ne može da se poredi sa američkim nacionalnim interesima u pomenutim delovima muslimanskog sveta".

S druge strane, nije isključeno da će nova administracija - ukoliko bude mogla da doprinese daljoj stabilizaciji Zapadnog Balkana bez obimnih diplomatskih manevara - to i učiniti, smatra profesor Ingrao. On predlaže sledeću koncesiju Beogradu:

"Zbog toga što nekih 150 hiljada kosovskih Srba ne može da se vrati kući i zato što do sada nije organizovana ni zaštita ni gonjenje odgovornih za maltretiranje povratnika, trebalo bi obezbediti da se pruži kompenzacija srpskim izbeglicama, bilo finansijski ili teritorijalno".


Profesor Ingrao priznaje da bi pomenuti predlog verovatno naišao na otpor Prištine i ne garantuje da bi se administracija Baraka Obame založila za takvo rešenje. Međutim, Ingrao smatra da bi to bio najbrži put do priznanja Kosova od strane vlade u Beogradu.

XS
SM
MD
LG