Linkovi

Sumorno stanje svetske ekonomije zbog strahova od globalne recesije


Posle još jedne serije pada vrednosti deonica na evropskim berzama, postavlja se pitanje koliko će duga i duboka biti svetska recesija.

Evropske berze suočene su sa nizom izazova proteklih nekoliko dana. Pošto je ekonomski rast u evro-zoni naglo zaustavljen, a isto se dešava i u dalekim zemljama poput Japana, čija se ekonomija zvanično pridružila redovima zemalja u recesiji, zalihe optimizma su veoma male. Takvo sumorno raspoloženje ogledalo se u padu deonica na evropskim tržištima. Uprkos opštem pesimizmu, britanski premijer Gordon Braun, koji se vratio u London sa ekonomskog samita Grupe 20 u Vašingtonu, kaže da je koordinisani globalni pristup - izlaz iz ovog globalnog problema.

Izvršni direktor Medjunarodnog monetarnog fonda danas se pridružio mnogima koji pozivaju na fiskalni stimulans, što podrazumeva pomoć porodicama i kompanijama da izadju iz ove teške situacije. Sve dok imamo, kao što ćemo imati, srednjoročni okvir za fiskalnu održivost, onda je to pravi način za suočavanje sa ekonomskim padom. Širom sveta, gotovo svi se slažu da moramo da pomognemo ljudima da prebrode ova teška vremena, i sve zemlje sada traže načine da to urade”, istakao je Braun.

Direktor MMF-a Dominik Štraus-Kan kaže da će fondu u narednih šest meseci biti potrebno najmanje 100 milijardi dolara dodatnih sredstava kako bi mogao da odigra veću ulogu u globalnom ekonomskom oporavku.

Medjutim, 2009. će po svemu sudeći biti finansijski teška godina širom sveta, a u Britaniji, kao i drugim zemljama, to podrazumeva nove ekonomske nedaće. Najveća britanska grupa za poslovno lobiranje, Konfederacija britanske industrije, upozorila je da će rastući stepen nezaposlenosti u Britaniji verovatno dostići svoj vrhunac krajem iduće godine. Glavni ekonomski savetnik grupe, Ian Mekaferti, kaže da će to biti teška vremena.

Trenutno vidimo najbrži rast nezaposlenosti u nekih 17 godina, i očekujemo da će do kraja ove godine biti dva miliona nezaposlenih, a krajem 2009. Ili početkom 2010, taj broj bi mogao da iznosi gotovo tri miliona. To znači da bi osam do devet procenata radne snage moglo da ostane bez posla”, upozorio je Mekaferti.

Konfederacija britanske industrije takodje predvidja da će britanski bruto domaći proizvod (GDP) doživeti najveći pad od 1991, što ide ruku pod ruku sa rastućom nezaposlenošću.

XS
SM
MD
LG