Linkovi

Obama: Učiniti sve što je potrebno da se pokrene ekonomija


Novoizabrani američki predsednik Barak Obama kaže kako namerava da preduzme sve moguće u cilju stabilizacije američke ekonomije, ponovnog uspostavljanja poverenja potrošača i otvaranja novih radnih mesta. Obama je to izjavio tokom prvog važnog intervjua nakon izbora.

U razgovoru u programu mreže CBS „60 minuta“ novoizabrani predsednik Barak Obama izneo je glavne prioritete svoje administracije. Obama je rekao da je proveo brojne dane od izbora 4. novembra u planiranju stabilizacije ekonomije. On je pohvalio sekretara za finansije Henrija Polsona za pokušaj poboljšanja na planu finansijske krize i uzdržao se od kritikovanja nastojanja Bušove administracije:

„Imali smo krizu bez presedana, ili bar nešto što nismo videli od velike depresije. Mislim da je sekretar za financije Henri Polson prvi priznao da možda nije sve što je preduzeto funkcionisalo onako kako smo se nadali. Medjutim, više me interesuje da gledam unapred umesto unazad".

Obama je dodao da je borba protiv sve dublje recesije važnija od balansiranja američkog budžetskog deficita. On je takodje rekao da je važno uspostaviti poverenje u finansijska tržišta kako bi se omogućilo ekonomiji da snažno krene napred.

„Moramo učiniti sve što je moguće da ponovo pokrenemo ekonomiju. Potrošićemo novac da bismo stimulisali ekonomiju. Ne bi trebalo da brinemo o deficitu iduće godine, pa čak ni tokom godine nakon toga. Kratkoročno, najvažnija stvar je izbegavanje duboke recesije“.

Obama je takodje ukazao da namerava da se fokusira na kućevlasnike suočene sa gubitkom nekretnina. Novoizabrani predsednik je rekao da bi vlada trebalo da uspostavi sistem pregovora izmedju banaka i zajmodavaca kako bi se pomoglo ljudima da ostanu u svojim domovima.

A, kad je reč o pitanjima nacionalne bezbednosti, Barak Obama je istakao da će mu prvi prioritet biti izbor tima za nacionalnu bezbednost, jer je tokom perioda prenosa vlasti postoji povećana opasnost od terorističkih napada.

„Želimo da obezbedimo što je moguće efikasniju tranzicija na planu nacionalne bezbednosti“.

Obama je ponovo potvrdio obećanje dato tokom kampanje da će zatvoriti pritvorni centar u zalivu Guantanamo na Kubi i raditi sa vojnim komandantima na smanjenju broja američkih vojnika u Iraku. Obama je takodje ukazao kako planira da uhvati ili ubije lidera al-Kaide, Osamu bin Ladena, rekavši da će to biti ključni aspekt iskorenjivanja te terorističke mreže.

Obama je potvrdio da se prošle nedelje sastao sa bivšom suparnicom tokom demokratskih primarnih izbora, senatorkom Hilari Klinton. Medjutim, on je odbio da kaže da li je ona kandidat za državnog sekretara, kao što su mediji izvestili.

XS
SM
MD
LG