Linkovi

Iračka vlada usvojila bezbednosni pakt sa SAD, vojnici ostaju do 2011.


Iračka vlada usvojila je bezbednosni pakt sa Sjedinjenim Državama kojim se američkim vojnicima dozvoljava da ostanu u zemlji do kraja 2011. godine.

Irački kabinet je ubedljivom većinom usvojio novi vojni pakt sa Sjedinjenim državama, posle višenedeljne ogorčene debate i žestokog otpora nekoliko uticajnih šiitskih lidera. Parlament će se o novom, trogodišnjem paktu izjasniti 24. novembra, saopštio je zamenik predsednika iračke skupštine. Novim paktom, kojim se traži potpuno povlačenje američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011, zamenjuje se mandat Ujedinjenih nacija koji ističe 31. decembra.

Portparol iračke vlade Ali al-Daba naglasio je odredbu iz pakta, po kojoj će se svi američki vojnici povući iz zemlje do kraja 2011, iako je rekao da je na vladi da, u tom trenutku, postigne novi sporazum. On je dodao da je većina prisutnih ministara glasala za sporazum koji se koncentriše na konačno povlačenje svih američkih snaga iz Iraka. Al-Daba je naveo da decembar 2011, kao rok za povlačenje, neće moći da se menja, ali da će iračka vlada u tom momentu postići novi sporazum sa Sjedinjenim državama.


Daba se osvrnuo i na dosadašnju žestoku debatu koja je vodjena unutar vlade, i vladajuće šiitske koalicije, o sporazumu sa SAD, tvrdeći da su nesuglasice rešene, i postignut konsenzus. On je naveo da su sve frakcije zastupljene u vladi raspravljale o paktu na sastanku sa premijerom Nurijem al-Malikijem, te da su svi izneli svoja gledišta posle čega je postignut sporazum. Samo jedan od 28 ministara prisutnih na vanrednoj sednici vlade u nedelju glasao je protiv pakta, iako osam ministara nije došlo na glasanje.


Portparol američke ambasade Adam Ereli izjavio je za Asošijeted Pres da je vladina odluka - „važan i pozitivan korak“. Glavni irački pregovarač o paktu, savetnik za nacionalnu bezbednost Muvafak al-Rubaji ranije je izjavio da veruje da je u pitanju “veoma dobar dokument” i da očekuje da će ga parlament ratifikovati.

Žestoko protivljenje radikalnog šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra i drugih šiitskih lidera bliskih Iranu pretilo je da ugrozi novi sporazum. Sadr je objavio u petak da formira nove jedinice za borbu protiv SAD, koje je nazvao “Brigade obećanog dana”, i zahtevao od SAD da “napuste Irak i ne ostave nijednu bazu za sobom.” Iranska državna televizija glasanje je nazvala “pobedom za vladu premijera Nurija al-Malikija”, koji je “svoje stavove nametnuo svima drugima.” Iran je odavno izrazio svoje protivljenje novom paktu, tvrdeći da se njima ugrožava iranska bezbednost i stabilnost.

XS
SM
MD
LG