Linkovi

Posada Endevora nastavlja rad na Međunarodnoj svemirskoj stanici


Najvažniji zadatak posade biće ugrađivanje novog sistema za prečišćavanje vode. Bob Bagdidžian je učestvovao u izgradnji sistema za pretvaranje mokraće, znoja i drugih tečnih otpadaka u pijaću vodu.

„Iako možemo da im šaljemo svu vodu koja im je potrebna ipak se više isplati da otpadne vode prečišćavamo u čistu, pijaću vodu, jer time oslobađamo prostor u šatlu i drugim letelicama za drugi koristan teret," kaže Bagdidžian.

Sistem za održavanje života na stanici projektovali su i sagradili naučnici Nasinog Maršalovog centra za svemirske letove, u Alabami. Njegovi najvažniji delovi su sistem za prečišćavanje vode i već ugrađeni sistem za prečišćavanje vazduha. Kada novi sistem za vodu bude proradio, sadašnja tročlana posada svemirske stanice moći će da se udvostruči.

„Kada sve bude provereno, moći ćemo da imamo do šestoro ljudi u orbiti. To će omogućiti i veći broj naučnih eksperimenata pa će potencijal stanice biti do kraja ispunjen," kaže Bob Bagdidžian.
Komandant Endevora, Kris Ferguson, kaže da pri punom kapacitetu sistem može da proizvodi oko 15 litara pijaće vide dnevno.

„Ako ikada budemo krenuli na duge letove do Marsa, ako budemo duže boravili na Marsu ili na mesecu, moraćemo da naučimo kako da recikliramo praktično sve što budemo upotrebljavali," kaže Ferguson.

Posada će doneti na stanicu više od 14 tona opreme i obaviće najmanje četiri izlaska u slobodan prostor radi provera, podmazivanja i zamene dotrajalih spojeva na solarnim panelima. A 20. novembra proslaviće 10. godišnjicu Međunarodne svemirske stanice.

XS
SM
MD
LG