Linkovi

Barak Obama namerava da istraži regionalnu strategiju za Avganistan


Pojedini eksperti za južnu Aziju smatraju da bi Vašington trebalo da se opredeli za regionalni pristup Avganistanu i uključi Indiju, Iran i Moskvu u razgovore o stabilizaciji te zemlje. List Vašington post je proteklih dana izvestio da novoizabrani predsednik Barak Obama namerava da istraži regionalnu strategiju za Avganistan.

Neprekidno nasilje islamskih pobunjenika duž pakistansko-avganske granice, kao i pakistansko protivljenje raketnim udarima Sjedinjenih Država na osumnjičena teroristička utočišta u zemlji, nastavljaju da komplikuju situaciju.

Na video snimku agencije Asošijeted pres, načinjenom proteklih dana, vide se ekstremisti u Pakistanu, koji su napali iz zasede konvoj NATO-a koji snabdeva snage u Avganistanu.
Pojedini eksperti kažu da bi Indija, Iran i Rusija trebalo da učestvuju u regionalnom rešenju.

General-potpukovnik Piter Gilkrist, vojni ataše u britanskom predstavništvu u Vašingtonu, kaže da bi Vašington to trebalo da pokuša.

„Ako dođe do kolapsa u Avganistanu, prilično sam siguran da ćete naići na sličnu situaciju i u Pakistanu. To ne bi bilo u svetskom interesu."

Ekspert za centralnu Aziju na Nacionalnom vojnom univerzitetu, Ali Džalali, kaže da je za Avganistan potrebno pronaći regionalno rešenje, jer je već primetan uticaj ostalih sukoba u regionu.

„Tu je indijsko-pakistanski konflikt. Tu je Iransko suprotstavljanje Sjedinjenim Državama, ruski konflikt sa NATO-om i, naravno, postoje i sukobi unutar Avganistana."

Viša naučna saradnica Fondacije „Heritidž" u Vašingtonu, Liza Kertis, kaže da je Pakistan sumnjčav prema povećanju broja indijskih konzulata u Avganistanu.

„Izgleda da se istorijsko indijsko-pakistansko suparništvo sada nažalost odigrava u Avganistanu. Postoji velika sumnjičavost među Pakistancima prema sve većem prisustvu Indije u Avganistanu."

Liza Kertis podseća da je na Bonskoj konferenciji 2001, Iran pomogao u uspostavljanju Avganistanske vlade. Međutim, ona tvrdi da Iran sada pokušava da snabde oružjem Taliban.

Iran istovremeno vrši pritisak da kroz Pakistan izgradi gasovod do Indije. Pojedini poznavaoci situacije kažu da Iran strahuje da bi stabilizacija Avganistana umesto toga dovela do izgradnje gasovoda od Turkmenistana do Indije, za koji se zalažu Sjedinjene Države.
Što se tiče Rusije, Liza Kertis kaže da Moskva želi da namiri račun sa NATO-om remeteći uspeh Alijanse u Avganistanu.

„Rusi vide Avganistan kao način da podbodu Sjedinjene Države ako to požele, zbog važnijih pitanja NATO-a i raketne odbrane."

Snage NATO-a u Avganistanu u međuvremenu nastavljaju napade na položaje Talibana. Eksperti izražavaju nadu da će Obamina administracija da postavi specijalnog izaslanika koji će se baviti situacijom u Avganistanu i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG