Linkovi

Globalna recesija zahvata Evropu - vanredni ekonomski samit u subotu u Vašingtonu


Evropska unija saopštila je da je 15 zemalja evro-zone zvanično u recesiji, dok se svetski lideri okupljaju na vanrednom ekonomskom samitu u Vašingtonu da bi razmotrili načine za reševenje globalne finansijske krize.

Evropska unija je saopštila da je ekonomski rast u evro-zoni tokom trećeg kvartala umanjen za 0,2 odsto, slično pokazateljima u prethodnom kvartalu. Unutar evro-zone Nemačka i Italija su sada takodje u recesiji, pridruživši se Španiji i Irskoj, dok je Francuska danas objavila podatke koji ukazuju na neznatni ekonomski rast od 0,10 odsto.

Šef američke centralne banke Ben Bernanki izjavio je da su zabeležena privremena poboljšanja, ali da je globalni finansijski sistem i dalje pod ozbiljnim pritiskom. Bernanki je ukazao da predsednici centralnih banaka budno prate razvoj situacije i da su spremni da, po potrebi, preduzmu dodatne korake.

U medjuvremenu, lideri 20 vodećih razvijenih i zemalja u razvoju sastaju se u subotu u Vašingtonu da bi razmotrili rešenja za krizu.

Uprkos vestima o sve široj recesiji u Evropi i Aziji, vodeći berzanski indeksi u oba regiona zabeležili su porast, dok su američki indeksi završili nedelju izgubivši od 4 do 5 odsto vrednosti. Kao još jedan znak da najveća svetska ekonomija zapada u recesiju, američki Sekretarijat za ekonomiju saopštio je u petak da je prodaja na malo u oktobru pala za 2,8 odsto, što je najveći do sada zabeleženi pad. Ekonomisti prate prodaju zbog toga što potražnja potrošača pokreće oko dve trećine američke ekonomije. Analitičari za sve slabiju prodaju krive nemogućnost dobijanja kredita i brige vezane za bezbednost radnih mesta i pad cena nekretnina.

Usporavanje ekonomije umanjilo je potražnju za mnogim proizvodima, uključujući i skupe kompjutere. Jedan od najvećih svetskih proizvodjača takvih kompjutera, San Majkrosistems, saopštio je da će otpustiti čak šest hiljada radnika ili gotovo petinu svoje radne snage.

XS
SM
MD
LG