Linkovi

Evropska unija i Rusija o raketnom odbrambenom štitu u Evropi


Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da je apelovao na svog ruskog kolegu Dimitrija Medvedeva da ne sprovede pretnju da će stacionirati taktičke projektile u ruskoj pribaltičkoj enklavi Kalinjingradu.

Sarkozi i Medvedev razgovarali su danas nakon samita Rusija – Evropska unija, održanog u Nici. Francuska inače trenutno predsedava unijom. Medvedev je prošle nedelje rekao da će Rusija stacionirati projektile u regiji Kalinjingrada ukoliko Sjedinjene Države sprovedu planove za stacioniranje raketnog odbrambenog štita u centralnoj Evropi. On je kasnije istakao da će otkazati stacioniranje tih raketa ukoliko Sjedinjene Države odustanu od planova da razmeste raketni odbrambeni štit u Poljskoj i Češkoj republici. Američki funkcioneri navode da će planirani sistem biti odbrana od pretnje koju predstavlja Iran.

Nezavisno od toga, francuski i ruski predsednik saopštili su da su postigli konsenzus o globalnoj finansijskoj krizi. Obojica će se večeras pridružiti drugim svetskim liderima u Vašingtonu uoči samita G-20.

XS
SM
MD
LG