Linkovi

Obama razmatra nominaciju Hilari Klinton za položaj državnog sekretara


Senatorka iz države Njujork, Hilari Klinton, navodno se pominje kao kandidat za državnog sekretara, u administracjii novoizabranog predsednika Baraka Obame. U medjuvremenu, najavljeno je da će se Obama u ponedeljak sastati sa svojim bivšim republikanskim protivnikom za položaj u Beloj kući, senatorom Džonom Mekejnom.

Senatorka Klinton se navodno u četvrtak u Čikagu sastala sa Obamom. Medjutim, pred jučerašnji govor u Njujorku, ona je odbila da kaže da li je u grupi mogućih kandidata za novog državnog sekretara:

„Neću da nagadjam niti da komentarišem bilo šta o predstojećoj administraciji novoizabranog predsednika. Poštovaću njegov proces te bi sva pitanja trebalo da uputite njegovom timu za tranziciju“.

Hilari Klinton iBarak Obamasu bili ogorčeni rivali tokom demokratskih primarnih izbora, ranije ove godine. Neki sledbenici Hilari Klintonbili su razočarani što je Obama nije izabrao za svog potpredsedničkog kandidata, odlučivši se umesto nje za senatora iz Delavera, Džoa Bajdena. Međutim, nekim saradnicima Hilari Klinton dopada se ideja da ona postane državni sekretar. Bivši pomoćnik u Beloj kući, tokom administracije predsednika Klintona, Leni Dejvis,izjavio je za TV mrežu CBS:

„Ona je izuzetna osoba, ume da sasluša. Ona je osoba koja je u stanju da gleda na svet iz perspektive drugih. Mislim da je iz tog razloga postala izuzetan američki senator i siguran sam da bi iz istog razloga bila izvanredan državni sekretar“.

Ime Hilari Klinton je sada dodato na listu imena mogućih kandidata za državnog sekretara na kojoj se nalaze i senator iz Masačusetsa Džon Kerii guverner Novog Meksika Bil Ričardson,obojica demokrate. Takodje se pominje ime republikanskog senatora iz Indijane Ričarda Lugara,kao i bivšeg republikanskog senatora iz Nebraske, Čaka Hejgela.

Politički stručnjaci primećuju da je do sada mali broj detalja procureo u javnost o tome koji pojedinci dolaze u obzir za brojne položaje u novoj administraciji. Viliam Galstonje radio u Klintonovoj administraciji, a sada je na Brukingsovom institutu u Vašingtonu.

„Ne znamo mnogo, jer je tim za tranziciju veoma diskretan i, poput Reganove administracije, oni koji nešto znaju ne pričaju o tome, a oni koji pričaju ne znaju“,kaže Galston.

U medjuvremenu, Obamin tim navodi da će se novoizabrani predsednik u ponedeljak sastati sa svojim bivšim republikanskim protivnikom, senatorom iz Arizone Džonom Mekejnom.Stručnjaci ne očekuju da će Obama ponuditi Mekejnu posao u novoj administraciji, ali bi oni mogli da se dogovore oko različitih oblasti potencijalne saradnje, kad nova administracija preuzme položaj u januaru. Mark Ambinder,politički konsultant mreže CBS Newsi urednik časopisa Atlantik kaže:

„Oni će verovatno razgovarati o budućnosti, odnosno kako bi Barak Obama mogao da uključi Džona Mekejna u svoje planove za upravljanje. Ne zaboravite, ključni identitet Džona Mekejna je identitet borca i reformatora, nekoga ko saradjuje sa opozicionom strankom“.

Obamin tim za tranziciju će, prema očekivanjima, tokom predstojećih nedelja najaviti nove kandidate za osoblje Bele kuće i za kabinet. Barak Obamaće položiti zakletvu na položaj 44. predsednika Sjedinjenih Država na stepenicama zgrade američkog Kapitola 20. januara.

XS
SM
MD
LG