Linkovi

Globalna recesija zahvata Evropu


Evropska unija saopštila je da je 15 zemalja korisnica eura zvanično u recesiji, dok se svetski lideri okupljaju u Vašingtonu radi diskusija o globalnoj finansijskoj krizi.

Evropska unija je saopštila da je ekonomski rast u euro zoni tokom trećeg kvartala smanjen za dve desetine jednog procenta, nakon sličnog pada u prethodnom kvartalu.

U okviru euro zone, Nemačka i Italija su sada u recesiji, pridruživši se Španiji i Irskoj. Medjutim, Francuska je danas iznela podatke koji ukazuju na neznatni ekonomski rast od 0,10 odsto. Hong Kong pak navodi da je takodje zapao u recesiju u trećem kvartalu.

Šef američke centralne banke Ben Bernanki izjavio je da su zabeležena „privremena poboljšanja“, ali da je globalni finansijski sistem i dalje pod „ozbiljnim“ pritiskom. Bernanki je ukazao da predsednici Centralnih banaka budno prate razvoj situacije i da su spremni da, po potrebi, preduzmu dodatne korake. U medjuvremenu, lideri 20 najvećih svetskih i ekonomija u usponu održavaju sastanak u Vašingtonu u cilju razgovora o krizi. Američki predsednik Džordž Buš će, kasnije danas u Beloj kući, biti domaćin liderima koji su došli na samit, dok zvanični razgovori počinju sutra. Uprkos vestima o sve široj recesiji u Evropi i Aziji, vodeći berzanski indeksi u oba regiona zabeležili su porast, dok su američke akcije neposredno nakon otvaranja berze zabeležile pad.

XS
SM
MD
LG