Linkovi

Treća najjača ekonomija na svetu, Nemačka, ušla u recesiju


Nemačka vlada je saopštila da je njena ekonomija – treća po veličini u svetu – u recesiji. U novom vladinom izveštaju navodi se da je nemačka ekonomija zabeležila pad za pola procenta u julu, avgustu i septembru, što je drugi za redom kvartal u kojem je zabeležen pad.

Smatra se da je taj pad izazvan smanjenim izvozom. U nezavisnom izveštaju Ogranizacije za ekonomsku saradnju i razvoj predviđa se da će se ekonomska aktivnost naredne godine smanjiti za pola procenta u zemljama koje koriste evro i devet desetina procenta u Sjedinjenim Državama. Globalna finansijska kriza biće na vrhu dnevnog reda ovog vikenda, kada se lideri iz 20 najvećih industrijalizovanih i zemalja u razvoju okupe u Vašingtonu.

Evropske i azijske vlade saopštile su da se nadaju da je subotnji sastanak korak ka iznalaženju novog, globalnog rešenja za finansijsku krizu.

U međuvremenu, u govoru u Njujorku predsednik Buš je izjavio da svetski lideri moraju raditi na boljoj regulaciji finansijskog sistema bez gušenja slobodnog preduzetništva koje je, kako je istakao, „najsigurniji put“ ka ekonomskom rastu.

XS
SM
MD
LG