Linkovi

Poljski predsednik podržao brži ulazak Srbije u Evropsku uniju


Predsednik Poljske Leh Kačinjski podržao je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem brži ulazak Srbije u Evropsku uniju. Tadić je novinarima rekao da je strateški cilj Srbije približavanje EU, ali i upozorio da Beograd neće odustati od očuvanja Kosova u granicama Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić i njegov poljski kolega Leh Kačinjski izneli su u obraćanju novinarima, posle sastanaka u Varšavi, nepromenjene i složne stavove u vezi sa evropskim integracijama Srbije.

"Ovde u Varšavi kažem da Srbija od svojih strateških ciljeva neće odustati. To su procesi integracija i Srbija mora na kraju postati članica EU, jer to nije samo bitno za Srbiju i njene građane, već i za EU", poručio je Tadić.

Predsednik Poljske, Leh Kačinjski je, za razliku od vlade svoje zemlje, oduvek bio otvoreni protivnik priznanja nezavinosti Kosova.

"Podržavam proces evropskih integracija Srbije i razumem probleme sa kojima se Srbija suočava na putu ka EU, kao i istorijske teškoće iz nedavne prošlosti", naglasio je Kačinjski.

Predsednik Tadić je boravio u Varšavi na poziv Kačinjskog, kao gost na proslavi 90. godišnjice nezavisnosti Poljske. Predsednik Srbije je iskoristio priliku i da još jednom skrene pažnju da za Srbiju nije prihvatljiva promena dogovora o rekonfiguraciji civilne misije na Kosovu, i dodao:

"Misija EULEX je dobrodošla na Kosovo i Metohiju ako poštuje princip statusne neutralnosti. Dolazak misije jedino je moguć uz odluku Saveta bezbednosti UN".

Tokom boravka u Varšavi, predsednik Tadić je neformalno razgovarao sa prisutnim zvaničnicima, među kojima su bili i nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Avganistana Hamid Karzai i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

XS
SM
MD
LG