Linkovi

Republikanci se regrupišu posle izbornih gubitaka


Pre samo dve godine, republikanci su kontrolisali oba doma Kongresa i Belu kuću. Prošlog utorka demokrate su uvećale većinu u Kongresu i osvojile najviši položaj u izvršnoj grani vlasti. Sada, republikanci nastoje da se pomire sa masivnim gubicima i počinju bolne diskusije o tome kako da ožive svoju stranku.

Kakve promene za samo dve godine! Pre srednjoročnih kongresnih izbora 2006. godine, demokrate su često delovale konfuzno, dok su istaknuti republikanci samouvereno govorili o, kako su verovali, "permanentnoj većini" svoje stranke u Kongresu. Demokrate će u januaru imati novog predsednika koji ima veoma ambiciozan program – i proširenu većinu u Kongresu, koja će pomoći u ostvarenju njegove platforme. Neposredno pitanje s kojim su suočeni republikanci je kako će - kao manjinska stranka u Kongresu - saradjivati sa demokratskim kolegama i predsednikom koji je prihvatio progresivne ideje, istovremeno naglasavajući želju za dvostranaštvom.

Republikanski kongresmen iz Indijane, Majk Pens nastoji da stekne rukovodeći položaj u republikanskoj stranci u Predstavničkom domu. U razgovoru za TV mrežu Foks, Pens je rekao da će republikanci u Kongresu ostati verni svojim idealima i istovremeno nastojati da konstruktivno saradjuju sa demokratama.

"Svrha opozicije je da se protivi. Znajući politiku novoizabranog predsednika, imaćemo veoma živa neslaganja duž tradicionalnih stranačkih linija".

Težak izborni poraz najčešće dovode do preispitivanja i ponovne procene stavova i taktike gubitničke stranke. Republikanci se pitaju da li je izborni ishod prošlog utorka bio puko odstupanje od norme ili permanentno pomeranje američkog političkog miljea ulevo.
Republikanac iz Virdžinije, kongresmen Erik Kantor, odbacuje bilo kakve sugestije da se Amerika odrekla ključne republikanske poruke niskih poreskih stopa i ograničene vlade.

"Ovi izbori nisu bili neka vrsta prestrojavanja izbornog tela, odnosno pomeranja američkog naroda prema nekoj vrsti evropske socijalne velike vlade i filozofije. Mislim da smo bili svedoci ogromnog nepoverenja prema ljudima u vladi, mi republikanci povezani smo sa vladom poslednjih osam godina", kaže Kantor.

Izlazne ankete na nedavnim izborima ukazuju da je novoizabrani predsednik Barak Obama imao koristi od sveobuhvatne podrške Afroamerikanaca, Hispanaca i mladih birača. Žene su takodje u velikom broju glasale za Obamu. Njega je takodje podržao veći broj stanovnika američkih predgradja i belaca od bilo kog drugog demokratskog predsedničkog kandidata.
Kantor kaže da republikanci ne bi trebalo da napuste dugoročne stavove svoje stranke na planu ekonomije, nacionalne odbrane i socijalnih pitanja, ali ističe da oni moraju da nadju način da uspostave kontakt sa širim segmentima izbornog tela.

"Moraćemo da se regrupišemo i uzmemo u obzir činjenicu da ova zemlja postaje sve više raznolika. Medjutim, još postoji zajednički imenilac medju Amerikancima. A to je činjenica da oni žele da vlada radi u njihovom interesu".

Demokrate poput lidera većine u Senatu, Herija Rida, veruju da je definitivno došlo do promene stavova glasača o upravljanju i ekonomiji. Međutim, oni ističu da će - to da li će ta promena biti dugoročna ili kratkog daha - zavisiti od toga koliko efikasno će novoizabrani predsednik i demokrate u Kongresu rešavati goruća pitanja i predvoditi zemlju.

XS
SM
MD
LG