Linkovi

Prenger: Pitanje Kosova bi moglo da se preispita u okviru pregovora sa Rusijom


Šta se očekuje od administracije Baraka Obame u pogledu prioritetnih spoljnopolitičkih pitanja Sjedinjenih Država, među kojima je i Balkan? Odgovara Robert Prenger, bivši zamenika sekretara za odbranu u administraciji predsednika Ričarda Niksona.

Prenger:
"Obama je izneo dva spoljnopolitička pristupa svoje buduće administracije. Prvi se odnosi na teška nova pitanja 21. veka sa kojima su suočene velike sile, kao što su terorizam, klimatske promene, širenje nuklearnog oružja i energetski problemi, kao i neka pitanja Bliskog istoka. Drugi se odnosi na specifične probleme kao što su Irak, Avganistan, Iran, odnosi sa Rusijom i Severna Koreja. Rad na rešavanju tih problema se očekuje kada Obama zvanično stupi na dužnost predsednika Sjedinjenih Država i izabere svog državnog sekretara".

Glas Amerike: Šta bi mogli da budu spoljnopolitički prioriteti administracije Baraka Obame?

Prenger: "Na vrhu liste priroteta je Irak i povlačenje američkih snaga iz te zemlje. Iračka vlada je ovih dana upozorila Sjedinjene Države da će američkim snagama - ukoliko se ne postigne sporazum o njihovom statusu do kraja godine – isteći mandat u Iraku u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija i moraće da se povuku u svoje baze. To predstavlja problem. Drugo pitanje je Avganistan i američko delovanje u toj zemlji i odnosi sa Pakistanom. Treći prioritet je Iran i njegov nuklearni program, koji je neprihvatljiv za Sjedinjene Države i Zapad. Četvrti prioritet su naši odnosi sa Rusijom, koji su u dinamičnom, ali nestabilnom periodu, a peti se odnosi na širu borbu protiv terorizma".

Glas Amerike: Da li je Kosovo jedna od smetnji u američko-ruskim odnosima?

Preneger: "Kosovo je deo šire problematike u američko-ruskim odnosima, koja obuhvata i raketni sistem u Evropi, pa zatim pitanja Gruzije, Ukrajine i balkanskog regiona. Kao što znate, Kosovo se povezuje sa ruskom vojnom intervencijom u Gruziji, s obzirom da su Sjedinjene Države bile upozorene da će priznavanje Kosova uzrokovati probleme za regionalnu stabilnost drugde u svetu, što se dogodilo u Gruziji. Stav Sjedinjenih Država i Rusije prema Kosovu je dvostruk. Jedno je američko priznanje nezavisnosti Kosova, a drugo je pitanje statusa Kosova, čiji suvernitet nije priznat ni u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kao rezultat takve situacije, Rusija i Srbija se zalažu za nastavak pregovora o statusu Kosova. Ti razgovori, prvo izmedju Sjedinjenih Država i Rusije, a zatim dalje u okviru Kontakt grupe i bilateralnih razgovora Beograda i Prištine, mogli bi da se obave u kontekstu drugih krupnih i nerešenih problema, kao što su raketni sistem u Evropi, Gruzija, Ukrajina, itd. Dakle, pitanje Kosova bi moglo da se preispita u okviru takvog paketa pregovora".

XS
SM
MD
LG