Linkovi

Kina preduzela mere u cilju stimulisanja ekonomije


Na berzama širom sveta vodeći indeksi zabeležili su rast vrednosti, pošto je Kina najavila ogroman paket stimulativnih mera u vrednosti od 586 milijardi dolara u cilju pospešenja domaće potražnje i rasta u četvrtoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Cene sirove nafte takođe su porasle, jer su nastojanja Kine za pospešenje ekonomije podstakla očekivanja za većom potražnjom nafte. Sredinom dana u Njujorku, nafta je dostigla vrednost od 64 dolara i 6 centi za barel, što je i dalje preko 50 odsto manje nego u julu i za trećinu manje nego prošle godine u ovo vreme.

Peking je delovao u cilju zaštite kineske izvozom podsticane ekonomije od globalne finansijske krize, dok su se ministri velikih industrijalizovanih zemalja i velikih ekonomija u razvoju složili o potrebi hitne akcije u cilju ponovne uspostave globalne finansijske stabilnosti. Sastanak u Brazilu održan je u okviru priprema za samit lidera G-20 koji treba da počne u subotu u Vašingtonu.

Britanski premijer Gordon Braun ponovio je apel da se obavi reforma globalnog finansijskog sektora, dodajući da bi takav unapređeni sistem služio kao sredstvo za rano upozorenje na globalne ekonomske probleme.

XS
SM
MD
LG