Linkovi

Tema zakonskog uzrasta za upotrebu alkohola ponovo aktuelna


Osamnaest ili 21 – pitanje je sad? Tema zakonskog uzrasta za upotrebu alkoholnih pića u Sjedinjenim Državama je ponovo aktuelna. O tome odlučuju pojedinačne države.

Ali 1984, znatan pritisak tih država, roditelja i brojnih organizacija koje vode računa o bezbednosti, ubedio je predsednika Ronalda Regana da potpiše zakonski predlog na osnovu kojeg je u celoj zemlji 21 godina određena kao starosna granica za konzumiranje alkoholnih pića. Manji broj pedagoga sada traži da se ta granica snizi, a na drugoj strani su oni koji kažu da to nikada neće da prihvate.

„Ako osamnaestogodišnjak može da dođe do alkohola, to ne znači da to ne može i neko ko ima 14 godina."

„Mora da postoji usglašenost sa uzrastom za vožnju automobila i pušenja."

„Kada bi granica za alkohol bila niža, svima bi bilo lagodnije. Kada to ne bi bilo zabranjeno, ljudi ne bi ni mislili da je to nešto posebno."

„Ja lično ne pijem, tako da zaista nemam problem s 21. godinom."

Ovo je Državni univerzitet u Frostburgu, u Apalačijskim planinama u Zapadnom Merilendu, oko 240 kilometara od Vašingtona.U proteklih deset godina, dva studenta su tu umrla od trovanja alkoholom. Frostburg je tipičan za većinu univerziteta. Većina studenata pije, a nekolicina pijanči, odnosno preteruje u tome. Posle tih smrtnih slučajeva, pre dve godine, predsednik univerziteta je postao Džonatan Gibralter. On je zauzeo čvrst stav prema alkoholu i drogi, uz pomoć zajednice, predstavnika vlasti i, naravno, studenata.

„Svake godine na fakultete dolaze milioni mladih, a 1700 umre od preteranog unošenja alkohola ili posledica ponašanja povezanog sa pijanstvom. Kada tome dodate broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama, seksualnim napadima, fizičkim napadima, silovanjima, taj broj naraste na stotine hiljada godišnje. Nikada ne mogu da poželim da pozovem roditelje i kažem im da su im sin ili kćer prošle noći umrli od neumerenog pića."

Džon Mekardl, profesor i bivši predsednik Koledža u Midlberiju u Vermontu, nedavno je započeo pokret za smanjenje dozvoljene starosne granice za konzumiranje alkohola na 18 godina.
On je osnovao takozvanu Inicijativu „ametist", organizaciju više od stotinu univerzitetskih nastavnika koji, kao i on, veruju da sadašnji zakon tera tinejdžere da piju krišom.

„Zakon naprosto skriva piće od očiju javnosti i s javnih mesta."

Podrška za ovu inicijativu stiže s uglednih institucija, kaže Dejvid Oksbi, predsednik Pomona Koledža u Klermontu u Kaliforniji.

„Granica od 21 godine ne sprečava pijančenje. Njega ima na univerzitetima širom zemlje i smatram da bi svima koristilo da možemo da ukažemo studentima i objasnimo im šta znači odgovorno konzumiranje alkohola."

Reagovanje na inicijativu je bilo trenutno i energično, kaže merilendski zakonodavac Vilijam Bronrot.

„Ako hoćete više mrtvih, više povređenih, više bolesti, bolesti koje se prenose seksualnim putem, neželjnih trudnoća i više problema povezanih sa tom zavisnošću u našim zajednicama – samo nastavite. Smanjite granicu na 18 godina i dobićete sve to."

Džan Viters je majka. Izgubila je petogodišnju kćer, koju je pregazio automobilom pijani 17-ogodišnjak.

„Zakonsko ograničenje na 21 godinu spasava otprilike hiljadu života godišnje, a to je mnogo roditelja koji bi doživotno tugovali, kao što ja tugujem."

Studenti u Frostburgu glasno podržavaju odlučan stav univerzitetskog predsednika protiv snižavanja granice. U okviru programa kao što je ovaj, oni pripremaju bezalkoholna pića i diskutuju o zloupotrebi alkohola.

„Svi predsednici koledža koji su potpisali peticiju za smanjenju granice na 18 godina, izgubili su veliki kredibilitet na svojim univerzitetima i sve što su radili proteklih godina nije dobro i delotvorno."

Predsednik Univerziteta u Frostburgu Džonatan Gibralter je dobio nacionalnu Nagradu za liderstvo, uz koju ide i suma od 50 hiljada dolara za univerzitet. Nagrađen je za razvoj efikasnog programa za sprečavanje upotrebe alkohola.Sporenje oko razumnog starosnog ograničenja za alkohol se nastavlja, kao i trošenje alkohola u univerzitetskim naseljima. Pronalaženje ravnoteže će i dalje biti veliki izazov i za studente i za administraciju.

XS
SM
MD
LG