Linkovi

Kondoliza Rajs sa učesnicima bliskoistočnog mirovnog procesa


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs do kraja dana i sutra u Egiptu treba da se sastane sa učesnicima bliskoistočnog mirovnog procesa. Članovi takozvanog Bliskoistočnog kvarteta - u kojem su predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih Drtžava, sastaju se sutra u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeik.

Na tom sastanku, izraelski i palestinski predstavnici treba da podnesu izveštaj o napretku u mirovnim pregovorima i očekuje se da će učesnici potom da podrže nastavak razgovora, bez obzira na predstojeće promene u izraelskoj i američkoj administraciji.

Istovremeno, grupa evropskih političara je doplovila do Pojasa Gaze, da bi pokazala solidarnost sa Palestincima i dopremila pomoć. Jedanaest članova parlamenata iz Britanije, Irske, Švajcarske i Italije, juče je isplovila sa Kipra, uz objašnjenje da im nije dozvoljen dolazak u Gazu kopnenim putem - preko Egipta. Grupa je dopremila tone medicinskog materijala i tri skenera.

To je treći dolazak u Gazu od avgusta koji su organizovali aktivisti organizacije Slobodna Gaza, da bi istakli patnje stanovnika Pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG