Linkovi

Evropska unija prihvatila uslove Beograda za razmeštanje misije Euleks na Kosovu


Direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU, Pjer Mirel, izjavio je da je Evropska unija prihvatila uslove Beograda za razmeštanje misije Euleks na Kosovu.

Unija je, rekao je Mirel, prihvatila da razmeštanje Euleksa mora biti prihvaćeno u Savetu bezbednosti UNa, da bude statusno neutralno i da neće imati veze sa planom Martija Ahtisarija i da je zato važno da se postigne kompromis kako bi Euleks bio raspoređen na Kosovu i kako bi bio od koristi svim njegovim stanovnicima. U izveštaju o Kosovu Evropska komisija ocenila je, rekao je Mirel, da su vladavina prava i pravosuđe vrlo slabi i da je upravo uloga Euleksa da ojača pravosuđe i vladavinu prava da bi se štitili svi građani, pre svega manjine.

I predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Božidar Đelić tvrde da se pregovori vode samo u Njujorku. Boris Tadić izjavio je da Beograd razgovara samo sa predstavnicima Ujedinjenih nacija o međunarodnom prisustvu na Kosovu, da su razgovori o preoblikovanju UNMIK-a ozbiljni, da Srbija ne odustaje od svojih principa očuvanja vlastitog integriteta i da niko ne pregovara sa Evropskom unijom. A vicepremijer Đelić izrazio je nadu da će se do sednice Saveta bezbednosti UN 11. novembra naći rešenje prihvatljivo za sve. Đelić je izjavio da EU pokazuje sve manju fleksibilnost u pogledu pune saradnje Srbije s Haškim tribunalom i da je haški uslov postao određeniji i nešto tvrđi kad su u pitanju evropske integracije Srbije.

A šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak istakla je u izjavi za Tanjug da će misija Euleks delovati na osnovu plana Martija Ahtisarija, ali da neće prejudicirati status Kosova i da će taj plan biti sprovođen u domenu decentralizacije, pravosuđa, zaštite manjina i drugih važnih pitanja.

Iz Beograda za Glas Amerike Miša Brkić

XS
SM
MD
LG