Linkovi

Nensi Pelosi traži saradnju stranaka u radu sa novoizabranim predsednikom SAD


Predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi kaže da demokrate nestrpljivo iščekuju saradnju sa novoizabranim predsednikom Barakom Obamom, u iznalaženju dvostranačkih rešenja za američku finansijsku krizu i druge probleme. Ona veruje da bi povećanje broja demokrata u Predstavničkom domu i Senatu trebalo da omogući Kongresu da postigne više.

U duhu međustranačke saradnje Nensi Pelosi je izjavila da će, kada novoizabrani predsednik Barak Obama, kada bude preuzeo položaj, morati da sasluša ideje sa svih tačaka političkog spektra i da upravlja iz sredine.

"U vreme ove ekonomske krize, naš prioritet bi trebalo da bude veoma jasan. Svaka strana spektra - liberali i konzervativci - može da se nada da će uticati na odluke. Smatram da bi novi predsednik trebalo da vodi zemlju zemlju srednjim putem, kako bi rešio probleme, kako bi stekao poverenje i energičnije nas poveo u novom smeru", rekla je Pelosi.

Ona veruje da dodatna mesta koja su demokrate osvojile u Senatu i Predstavničkom domu daju stranci i priliku i odgovornost da traži zajednička rešenja. S obzirom na dva istorijska politička talasa za demokrate – srednjoročne izbore za Kongres 2006. godine i ovonedeljne izbore – Pelosi je rekla da će Amerikanci smatrati Kongres još odgovornijim.

A kad je reč o, kako su to mnoge demokrate videle, republikanskom opstrukcionizmu po raznim pitanjima - od politike rata u Iraku do ekonomije - Nensi Pelosi je rekla kako se nada da će republikanci postavljati manje prepreka u procesu usvajanja zakonskih predloga u Senatu.

"Motivacija koju su imali za postavljanje prepreka, odnosno zaštita predsednika od negativnog političkog uticaja korišćenja veta, neće više biti prisutna. Mislim da ćemo, u duhu dvostranačke saradnje, uskoro saznati da li ljudi žele da učestvuju u iznalaženju rešenja".

Od demokrata se i dalje očekuje da ovog meseca sazovu postizbornu sednicu, kako bi nastavili raspravu o predloženim multimilionskim merama za stimulaciju ekonomije. Republikanski kongresni lideri priznali su da rezultati izbora podvlače potrebu promene načina na koji šalju svoju poruku, mada insistiraju da će njihovi ključni principi ostati nepromenjeni. Nensi Pelosi kaže kako se nada da će republikanci u Senatu omogućiti usvajanje novog paketa mera za stimulaciju privrede i da će ga predsednik Buš podržati. Predlozi demokrata za nova izdvajanja iz budžeta do sada su nailazili na skepticizam u Beloj kući.

Takodje ove nedelje, predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta, Majk Dankan, pripisao je izborne rezultate sve sumornijoj političkoj klimi, koja obuhvata nepopularni rat u Iraku i ekonomske probleme, kao i ogromnim sredstvima koje su demokrate potrošile na kampanju. Istovremeno, Dankan je ustvrdio da ti rezultati ne označavaju kraj republikanskih konzervativnih principa, rekavši da će novoizrabranom predsedniku Obami biti potrebna njihova pomoć:

"Ako novoizabrani predsednik Obama bude držao i ispunio umerena, konzervativna obećanja data tokom kampanje, koja su ga dovela do pobede, Republikanska stranka će stajati uz njega. Ako se, umesto toga, bude svrstao uz okorele lidere najliberalnijeg Kongresa u toku čitave jedne generacije, moraćemo mu se suprotstavimo i svrstamo se uz naciju desno od centra kojoj služimo", rekao je Dankan.

Njegov kolega, predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Hauard Din kaže:

"Mislim da je poruka ovih izbora jasna. Amerikanci su svima nama - demokratama, republikancima i nezavisnima - dali jednostavan mandat: da sarađujemo u traganju za velikim rešenjima za velike izazove sa kojima je suočena naša zemlja".

Senator Obama je juče izabrao kongresmena iz Ilinoisa, Rama Emanuela, za šefa osoblja Bele kuće. Emanuel je bio visoki politički savetnik bivšeg predsednika Bila Klintona i igrao je centralnu ulogu u proširenju demokratske većine na Kapitol hilu.

XS
SM
MD
LG